Početna / DRUŠTVO / Promene koje je doneo novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti

Promene koje je doneo novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti

U skladu sa odredbama novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti vlasotinački Dom zdravlja je od 1. januara prešao pod Ministarstvo zdravlja. To podrazumeva promenu osnivačkih i imovinskih prava. U toku je promena statuta i drugih akata ove zdravstvene ustanove.

“U našem slučaju nema problema oko promene statusa jer nemamo nikakvih dugovanja prema dobavljačima i neugovorenim radnicima. Pre desetak dana Vlada Republike Srbije je usvojila novi Plan mreže zdravstvenih ustanova. Jasno je dat nacrt svih 350 zdravstvenih ustanova u Srbiji, ko se sa kim spaja i u čiju nadležnost ko prelazi. Što se tiče Jablaničkog okruga, jedino se Dom zdravlja u Leskovcu spaja sa Opštom bolnicom u Zdravstveni centar Leskovac. Mi ostajemo kao i do sada Dom zdravlja za dve opštine Vlasotince i Crnu Travu. Očekujemo da drugi deo plana mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji bude završen tokom maja meseca, što će svakako doneti još neku promenu u organizaciji zdravstvenog sistema u Srbiji”, kaže dr Milena Stanković Mitrović, direktorka Doma zdravlja.

Najviše nas je interesovalo da li će i koliko ove promene u mreži zdravstvenih ustanova uticati na pacijente.

“Što se tiče pacijenata, pokušavamo da iskoristimo novu mrežu organizacije kako bi smo vratili specijalističke službe koje nam pripadaju na osnovu Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti. To se odnosi na specijaliste oftalmologije, ORL, psihijatrije i pneumoftiziologije. Mi smo imali pomenute specijaliste koji zbog ukidanja specijalističke službe nisu zamenjeni u toku procesa prirodnog odlika kadra, tj. nakon odlaska u penziju. Sada pokušavamo da vratimo pomenute službe kako bi smo olakšali lečenje pacijenata”, ističe dr Milena Stanković Mitrović.
S obzirom da novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućava i dalje lokalnim samoupravama da pomažu zdravstvene ustanove na svojoj teritoriji iako nisu osnivači i time doprinesu unapređenju pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu, opštine Vlasotince i Crna Trava su i za ovu godinu opredelile sredstva za finansiranje mladih lekara i medicinskih sestara po projektu.

“Zabrana zapošljavanja prethodnih nekoliko godina i odliv kadra iz ustanove doveli bi u problem organizaciju rada na ovako razuđenom terenu i otežale rad, pre svega, naše hitne službe, kućne nege i rad u Crnoj Travi. Na ovaj način smo uspeli da održimo nivo kvaliteta pruženih zdravstvenih usluga našim pacijentima i da ih značajno unapredimo”, dodaje direktorka Stanković Mitrović.

U cilju što bolje dijagnostike i lečenja pacijenata vlasotinački Dom zdravlja radi na stalnom nabavljanju oprema koje se vrši iz sopstvenih sredstava, budžeta opštine, kroz različite projekte i uz pomoć donatora.
Nedavno je ova ustanova nabavila dva holtera EKG- a i jedan holter krvnog pritiska. Za potrebe fizijatrije kupljen je ultrazvučni aparat sa dve sonde kako bi istovremeno mogla da se obavlja terapija dva pacijenta i time skrati vreme čekanja. Ova služba je nakon premeštanja u prostorije “gerijatrije” dobila salu za korektivnu gimnastiku dece u kojoj mogu da vežbaju deca sa deformitetom kičme, ali i da se radi na njihovoj prevenciji. Za potrebe ove službe nabavljen je i aparat Vakomed koji se koristi za terapiju svih vrsta bolova tako da pacijenti više ne moraju da idu u Leskovac.

U službi laboratorije, pored nabavke novih aparata zahvaljujući kojima pacijenti brže dolaze do tačnih rezultata, početkom godine je počelo uvođenje laboratorijskog informacionog sistema sa kojim biti skraćeno vreme pristizanja rezultata do izabranog lekara kao i smanjenje mogućnosti bilo kakve greške u radu.

“Uz sav trud i rad koji ulažemo u nabavku nove opreme i održavanje prostora za nesmetan rad, vodimo računa i o edukaciji naših zaposlenih pri čemu značajno unapređujemo kvalitet pružanja usluga. Tako smo u 2019. godini omogućili da jedna doktorka, specijalista interne medicine završi edukaciju za ultrazvuk srca. Ove godine u planu je da još jedna doktorka završi ovu edukaciju, kako bi smo naše pacijente zbrinuli u samom Domu zdravlja. Pored toga, specijalista fizikalne medicine ovih dana počinje edukaciju “Ultrazvuk mekih tkiva i zglobova”. Trenutno su i dva lekara na specijalizaciji iz opšte medicine”, ističe dr Milena Stanković Mitrović.

Po njenim rečima, Dom zdravlja Vlasotince je nedavno zaključio ugovor sa Ministarstvom zadravlja o dodeli granta u iznosu od 3.500.000 dinara za realizaciju projekta “Unapređenje kvaliteta lečenje kardiovaskularnih bolesti”. Grant finansira Ministarstvo zdravlja u okviru “Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije” i dodatno finansiranje “Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije” sredstvima koja su definisana sporazumom o zajmu Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Planirano je da se preventivnim pregledima obuhvati populacija od 34 do 69 godina, kao i osobe starosti od 19 do 34 godine koje su u poslednjih godinu dana na pregledima imale povišen krvni pritisak.
Po rečima direktorke dr Milene Stanković Mitrović, poseban akcenat će se staviti na drugu grupu jer je reč o mladim osobama koje su u riziku za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Privode se kraju radovi na putu Leskovac – Vlasotince

Radovi na rekonstrukciji puta od Leskovca ka Vlasotincu koji su započeti prethodne godine, privode se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *