Početna / DRUŠTVO / Promena procedure: otpuštanje iz bolnica posle prvog negativnog testa, drugi test posle dve nedelje

Promena procedure: otpuštanje iz bolnica posle prvog negativnog testa, drugi test posle dve nedelje

Krizni štab za suzbijanje epidemije Korona virusa doneo je pre 2 dana odluku kojom je promenjena procedura otpusta obolelih iz bolnica i privremenih bolnica.

Umesto dasadašnja 2 negativna testa, za otpust iz bolnice u kućnu izolaciju biće dovoljan jedan negativan test, nakon koga pacijent odlazi u dvonedeljnu obaveznu kućnu izolaciju. Posle 2 nedelje obavezan je još jedan test koji treba da potvrdi konačno izlečenje. Posle ove odluke iz bolnica i privremenih bolnica u kućnu izolaciju otpušten je veći broj pacijenata.

Odluka Krznog štaba:

„Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, dana 18. aprila 2020. godine doneo je
ZAKLjUČAK

  1. Pacijent koji se leči od bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, a nalazi se na bolničkom lečenju u bolnici ili u privremenom objektu za smeštaj i lečenje obolelih od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 kod koga je prvi kontrolni test (PCR nalaz brisa) negativan i koji je u dobrom opštem stanju otpušta se iz bolnice Privremene bolnice, uz nalog za nastavak obavezne kućne izolacije u narednom periodu od 14 dana od dana otpusta, tako da je kriterijm za otpust kliničko izlečenje uz jedan negativan PCR nalaz brisa.

Drugi kontrolni test (PCR nalaz brisa) pacijentu će biti uzet nakon isteka obavezne kućne izolacije, odnosno nakon proteka perioda od 14 dana od dana otpusta od strane nadležnog doma zdravlja.

  1. Ovim zaključkom zamenjuje se deo Stručno-metodološkog uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa SARS-CoV-2 u Republici Srbiji koji se odnosio na kriterijum za otpust pacijenata od 6. aprila 2020. godine.

Zaključak dostaviti svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Republike Srbije, vojnim zdravstvenim ustanovama, državnim organima i pravnim licima osnovanim sredstvima u javnoj svojini za koje je posebnim zakonom predviđeno da obavljaju i poslove zdravstvene delatnosti preko Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.“

Pogledaj takodje

Nakon pandemije koronavirusa svet će biti drugačiji

Nakon pandemije koronavirusa svet neće biti isti, a koliko će se promeniti pokazaće vreme,kazala je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *