Početna / DRUŠTVO / PROJEKAT GRADA I REPUBLIKE Za mlade od 18 do 35 godina 400.000 za pokretanje i razvoj biznisa

PROJEKAT GRADA I REPUBLIKE Za mlade od 18 do 35 godina 400.000 za pokretanje i razvoj biznisa

Grad Leskovac, Vlada Srbije i opštine Vlasotince, Lebane i Medveđa realizovaće projekat „Radimo za bolju budućnost dece“ u okviru mera populacione politike.

O realizaciji ovo projekta, ali i merama koje Grad Leskovac sprovodi u okviru mera podrške populacionoj politici, na konferenciji z amedije govorio je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

-U skladu sa populacionom politikom koju sprovodi grad Leskovac, Lokalna samouprava se odazvala javnom pozivu koji je raspisao Kabinet ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku o sufinansiranju mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini. Ovom pozivu Grad Leskovac se odazvao sa opštinama Vlasotince, Medveđa i Lebane, dok su na osnovu ugovora ovim lokalnim samoupravama dodeljena sredstva za sufinansiranje u iznosu od 52,2 miliona dinara, a predmet ugovora je sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalnih samouprava poput usklađivanja rada i roditeljstva; očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja; rešavanje problema neplodnosti. U okviru projekta„Radimo za bolju budućnost dece“ grad Leskovac će realizovati šest mera među kojima su: mera za podsticaj zapošljavanja mladih od 18 do 35 godina starosti. U okviru mere za povećanje dostupnosti usluga predškolskog vaspitanja biće rekonstruisan ravni krov, fasada i stolarija predškolske ustanove „Bambi“. Leskovcu su dalja sredstva raspoređena i za mere poput promovisanje zdravih stilova života, za promociju reproduktivnog zdravlja, za promociju redovnih ginekoloških pregleda, kao i za meru promocije rešavanja problema neplodnosti. Ukupna vrednost mera koje će grad Leskovac realizovati je 36 miliona dinara, gde je Ministarstvo sufinansiralo 28,5 milona dinara. Grad Leskovac prepoznaje značaj i probleme populacione politike i zato ulaže napore u poboljšanje demografske slike i promociju zdravog i aktivnog života mladih, što pokazuje i rad na ovom projektu čije mere će grad realizovati u saradnji sa Centrom za razvoj jablančkog i pčinjskog okruga – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović u susretu sa novinarima.

U pripremu i realizaciju projekta uključen je i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

– U okviru ovog programa su definisane dve ciljne grupe. Prva grupa jesu fizička lica, odnosno nezaposleni, mladi bračni parovi, mlade majke i žene starosti između 18 i 35 godina. Druga ciljna grupa jesu postojeći mikro, mali i srednji preduzetnici i preduzeća, kao i poljoprivredna gazdinstva. Značaj ovog programa je da se on realizuje u dve faze. U prvoj fazi su predviđene obuke, odnosno jačanje kapaciteta postojećih novoosnovanih firmi, kao i predstavnika postojećih firmi koje uspešno funkcionišu. U okviru druge faze programa su predviđene dodele bespovratnih finansijskih sredstava, kao i mentoring. Najbolje rangirani kandidati imaće prilike da prođu obuke koji sadrži dva modula. Prvi je priprema biznis plana i poslovanje sa bankama, a drugi je pisanje biznis plana i start-ap. Značajno je da kandidati moraju da prođu prvu fazu obuke, kako bi se kandidovali za drugu fazu, gde se popunjava kompletna forma biznis plana. Ukupna sredstva za ovu aktivnost iznose nešto preko 21 milion dinara, a po jednom korisniku je predviđen grant u visini do 400.000 dinara. Ta sredstva se mogu upotrebiti za nabavku nove opreme, za adaptaciju ili rekonstrukciju poslovnog prostora, za nabavku materijala i sirovina, a poljoprivredna gazdinstva imaju mogućnost nabavka opreme. Rok za predaju dokumentacije je 15. avgust – kazala je Dragana Belenzada, direktorica Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Kompletan tok konferencije z amedije mogli ste da pratite UŽIVO na na Facebook stranici Dnevnika Juga, a snimak možete pogledati klikom na link OVDE.

Pogledaj takodje

Privode se kraju radovi na putu Leskovac – Vlasotince

Radovi na rekonstrukciji puta od Leskovca ka Vlasotincu koji su započeti prethodne godine, privode se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *