PROGRES predstavio projekat “Tvoja ideja – naša podrška”

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

U nizu informativnih sesija, koje Evropski program za saradnju sa opštinama PROGRES organizuje na jugoistoku i jugozapadu Srbije, danas su priliku da se upoznaju sa projektom ”Tvoja ideja, naša podrška”, imali budući mladi preduzetnici sa područja Jablaničkog okruga.

Saša Solović, programska saradnica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost, kaže da će za sredstva moći da konkurišu nezaposlene mlade osobe sa prebivalištem na teritoriji jedne od 34 lokalne samouprave – partnera Progresa. Ukupan fond je 180.000 evra, a pojedinačni grantovi kretaće se od 2,5 do 10.000 evra.

-Radi se o bespovratnim sredstvima koje PROGRES odobrava mladima za pokretanje sopstvenog biznisa u oblasti prerade hrane, proizvodnje i informacionih tehnilogija, ali ne i za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Na sesijama koje smo već održali u Vranju i Bujanovcu, interesovanje je bilo izuzetno, posebno od studenata završnih godina fakulteta i visokih strukovnih škola, pa očekujemo da među bude dosta aplikanata.

Solovićeva ističe da se projekat ”Tvoja ideja-naša podrška” realizuje uz partnersku pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje, Regionalnih razvojnih agencija, Lokalnih agencija za razvoj, Kancelarija za mlade, lokalnih samouprava. Prvi rok za dostavljanje koncepta predloga poslovne ideje je 11. maj, a obzirom na to da se radi o dvostepenom konkursu, sledeći korak zavisiće od broja prijava, odnosno od toga odakle će biti najviše aplikanata.

Dvadesedevetogodišnji Mijajlo Minić iz Medveđe, diplomirani menadžer hotelijerstva, posle završenog fakulteta vratio se u zavičaj, sa namerom da tu započne sopstveni biznis.

– Došao sam da se informišem, ali moja poslovna ideja, nije direktno vezana za hotelijerstvo, već za proizvodnju. Ne bih da otkrivam detalje, ali se radi o proizvodnji prehrambenih artikala za restorane, hotele, markete. Taj posao nije novina u svetu, ali sam ja početnu ideju razradio, uneo nove detalje i prilagodio našem tržištu i uslovima poslovanja.

Sa srednjom umetničkom školom, Kristina Radivojević ne može da nađe posao, pa je mogućnost da započne samostalni biznis i dovela na sesiju.

– Po struci sam tehničar dizajna odeće, ali u Leskovcu ne mogu da se zaposlim u struci. Ideja imam, a trebaju mi mašine za šivenje, modelarski sto, odgovarajući pribor i oprema. Želim da konkurišem za sredstva, u nadi da će moja ideja dobiti zeleno svetlo.

S. Stojiljković

Check Also

Pojeftinili i dizel i benzin

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine saopštilo je nove najveće maloprodajne cene goriva za period od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *