Početna / DOGAĐAJI / Proglašenje dana slovenske pisemenosti – Dan Ćirila i Metodija

Proglašenje dana slovenske pisemenosti – Dan Ćirila i Metodija

Ministarstvo kulture i informisanja pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije o proglašenju Dana Ćirila i Metodija kao Dana slovenske pismenosti i kulture 24. maja.

Ministarstvo kulture i informisanja pre dve godine Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je inicijativu za izmenu i dopunu člana 5. Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojom bi se u red zakona koji se radno obeležavaju (Zakon o državnim i drugim praznicima, član 5) uveo Dan Ćirila i Metodija kao Dan slovenske pismenosti i kulture (24. maj). Time bi Srbija istakla, bilo je navedeno u Predlogu zakona, pored svetosavske tradicije koju oličava Savindan, i pripadnost širem kulturnom krugu slovenskih naroda, koji, u većini, takođe svetkuju ovaj praznik, što je bio slučaj i u periodu Kraljevine Jugoslavije.

Podršku za tu inicijativu Ministarstvo je dobilo od Matice srpske, Srpske pravoslavne crkve i Filološkog fakulteta, a bila je javno podržana i od strane predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Dan Slovenske pismenosti tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan iz 863. godine kada su posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put u Moravsku.

Pogledaj takodje

Prijem za Bikovića i učesnike LIFFE-a – Ovo je festival energije, emocija i ljubavi

Povodom sinoćnjeg otvaranja 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *