Početna / DRUŠTVO / PROBNI TEST ZA SVRŠENE OSMAKE: Učenici završnih razreda danas polazu srpski jezik i kombinovani test

PROBNI TEST ZA SVRŠENE OSMAKE: Učenici završnih razreda danas polazu srpski jezik i kombinovani test

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji polagaće danas u okviru probnog završnog ispita test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test.

U skladu sa Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole probni završni ispit za učenike osmog razreda realizuje se 12. i 13. aprila 2019. godine.

Probni test iz matematike učenici su radili juče, dok će danas, biti test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test. Predviđeno je da između polaganja koja traju po dva sata postoji pauza od pola sata.

Cilj probnog završnog ispita je da pripremi učenika za polaganje završnog ispita. Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici, s jedne strane, upoznaju i praktično prolaze utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni završni verna simulacija završnog ispita (vreme dolaska, potrebni pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge razrednog starešine, dežurnih nastavnika, pregledača i drugo).

Kao i prethodne godine, učenici će polagati završni ispit pisanim putem – rešavanjem testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Udeo pojedinačnih testova u ukupnom broju bodova na završnom ispitu, koji iznosi 40 bodova, jeste sledeći: iz srpskog, odnosno maternjeg jezika učenici mogu osvojiti najviše 13 bodova, iz matematike najviše 13 bodova i na kombinovanom testu najviše 14 bodova.

Testove ne treba objavljivati najmanje nedelju dana posle testiranja, zbog vanrednog termina za testiranje učenika koji nisu bili u mogućnosti da se testiraju u ovom terminu.

Pogledaj takodje

Forum žena SNS Leskovac, povodom Međunarodnog dana dece, donirao papučice i klompice za predškolce iz Bratmilovca i 7 sela

Forum žena Gradskog odbora Srpske napredne stranke Leskovca organizovao je danas akciju povodom Dana deteta. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *