Prijem za učenike leskovačke Gimnazije povodom izložbe fotografija “Na tragu svetlosti”

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Gradonačelnik Goran Cvetanović, je povodom juče otvorene izložbe fotografija ”Na tragu svetlosti”, priredio prijem za troje učenika, članova foto-sekcije leskovačke Gimnazije.

Na prijemu su takodje bili i njihov mentor profesor Milorada Milićevića i član žirija, Cvetan Garpovski, oficir za vezu podsaveza Makedonije sa Međunarodnom federacijom umetničkih fotografa.

Grad Leskovac trudi se da maksimalno ulaže u kulturu, a kada su akteri kulturnih dešavanja mladi, koji umetnosti daju potpuno novu dimenziju, zadovoljstvo lokalne samouprave je tim veće, rekao je Cvetanović.

-Izložba ”Na tragu svetlosti” rezultat je konkursa koji Gimnazija raspisuje u okviru redovne godišnje manifestacije ”Kultura i ja”, okupila je dve generacije fotografa, naše učenike i najeminentnije srpske umetnike u ovoj oblasti, istakao je Milićević, dodavši da se Udruženje ”Region” pretežno bavi edukacijom mladih.

Gost iz Makedonije naglasio je da je, prilikom čestih poseta Leskovcu, uočio da se mnogo pažnje posvećuje vizuelnoj umetnosti i da su u sve aktivnosti, uključeni uglavnom mladi.

-Pre nekoliko godina, imao sam priliku da u Gimnaziji održim jedno predavanje posvećeno fotografiji i bio sam iznenađen interesovanjem Gimnazijalaca za art fotografiju. Profesor Milićević je imao i svoju izložbu u Skoplju, koja je naišla na izuzetan prijem kod makedonske publike, rekao je Garpovski, pa je, svakog dana, moja veza sa ”Regionom”, čiji sam i počasni član, postajala sve tešnja.

Mladi fotograf Lazar Ivanović je podsetio da je u svet fotografije ušao pre nekoliko godina i od profesora Milićevića naučio mnoge tajne i finese u pravljenju umetničke fotografije.

-Stalno smo odlazili na izlete, usavršavali se u prirodi ili tokom šetnji gradom, a profesor nam je ustupao svoju skupocenu opremu, učeći nas na licu mesta svemu što profesionalni fotograf ili pasionirani zaljubljenik u fotografiju može da koristi. Rezultat tog rada je sinoć otvorena izložba, naglasio je mladi Ivanović.

Milorad Milićević je gradonačelniku predao povelju za dugogodišnji doprinos radu Udruženja ”Regiona”, a prvi čovek grada se revanširao, poklonivši gostima monografiju ”Zlatno doba Leskovca”.

S. Stojiljković

Check Also

Promocija knjige „Dodir“ monaha Teodosija 21. maj u Narodnom pozorištu

U utorak, 21.5.2024. godine, sa početkom od 18 časova u Narodnom pozorištu Leskovac održaće se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *