Home / DRUŠTVO / Preminuo akademik Ninoslav Stojadinović, redovni član SANU
hotel bell

Preminuo akademik Ninoslav Stojadinović, redovni član SANU

Juče je u Nišu u 71. godini života preminuo akademik prof. dr Ninoslav Stojadinović, redovni član Srpske akademija nauka i umetnosti, predsednik ogranka SANU u Nišu, bivši poslanik i diplomata.

Akademik Stojadinović je preminuo u Kliničkom centru u Nišu gde je hospitalizovan 28. novembra zbog posledica izazvanih infekcijom Korona virusa.

Ostavio je izuzetan trag u oblasti miroelektronike i nanoelektronike i nemerljiv doprinos konstituisanju i sveukupnom radu Ogranka SANU u Nišu.

Naučni rad i aktivnost akademika Stojadinovića u velikoj meri su vezani za Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, na kojem je najpre diplomirao, magistrirao i doktorirao, a potom bio redovni profesor (od 1991), dekan (1989‒1994) i šef Katedre za mikroelektroniku (1985‒2005).

Zahvaljujući višegodišnjem angažovanju akademika Stojadinovića u organizaciji međunarodne konferencije o mikroelektronici – MIEL, ova značajna konferencija postala je jedan od najznačajnijih naučnih skupova iz te oblasti u Evropi i našla se na listi IEEE konferencija. Bio je član komisija za izbor nastavnika i odbranu doktorskih disertacija na više svetskih univerziteta, gostujući profesor na Technical University of Wien i član međunarodnih naučnih odbora Centra za nanotehnologije (Clemson University, USA) i Centra izvrsnosti Evropske Unije za istraživanja mikro i nanotehnologije (Technical University Warsaw, Poland). Bio je i član Ekspertske komisije EU za program EC FP7, te konsultant Naučne fondacije Vlade Tajvana.

Naučni radovi akademika Ninoslava Stojadinovića citirani su više od 530 puta u publikacijama drugih autora od međunarodnog značaja. Na osnovu njegovih fundamentalnih i primenjenih istraživanja do sada je realizovan niz tehnoloških rešenja, od kojih je šest primenjeno u poluprovodničkoj industriji kod nas i u svetu. Pored toga, bio je urednik časopisa „Microelectronics Journal“ (Elsevier), „Microelectronics Reliability“ (Elsevier) i „Facta Universitatis, Series: Electronics and Energetics“ (Univerzitet u Nišu) i član brojnih međunarodnih stručnih organizacija.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine. Bio je prvi predsednik Ogranka SANU u Nišu i tu dužnost je obavljao od 2016. godine, a za to vreme je u Ogranku priređeno više od 250 programskih aktivnosti.

Akademik Ninoslav Stojadinović ostavio je iza sebe i značajn trag u diplomatiji i političkom životu. Ušao je u politiku devedesetih godina kao visoki funkcioner Srpskog pokreta obnove. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije (1997-2000), poslanik u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora, i njen predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (2004-2006), potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije (2014-2016). Bio je ambasador Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj (2005-2011) i Bosni i Hercegovini (2011-2013).

Check Also

15. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE od 15. do 20. septembra

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE biće održano od 15. do 20. …

Оставите одговор