hotel bell

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede u Leskovcu razgovorali sa predstavnicima povrtara

Predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, državni sekretar Velimir Stanojević i pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević su danas boravili u Leskovcu i održali sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i predstavnicima poljoprivrednika koji su danas protestovali nezadovoljni otkupnom cenom paradajza.

Poljoprivrednici iz leskovačkih i lebanskih sela su danas izneli probleme sa kojima se suočavaju prilikom plasiranja svojih proizvoda. Upoznali su predstavnike grada i Ministarstva sa troškovima koje imaju prilikom proizvodnje paradajza, organizacijom prodaje robe, a kao najveći problem apostrofirali otkupnu cenu.

Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević je kazao da je sa poljoprivrednim proizvođačima održan istrajan i sadržajan sastanak na kojem je konstatovano da situacija nije povoljna, ali je pronađen strateški i dugoročan način rešavanja problema koji je nastao zbog velike ponude a manje potražnje. On je pomenuo problem malinara koji je u dogovoru i dosluhu sa stručnim licima rešen tako da je danas situacija u tom sektoru mnogo bolja. Proizvođači su, prema njegovim rečima, izneli svoje primedbe koje se tiču manjka prinosa za oko 3000 tona zbog vremenskih uslova, te visokih temperatura. Zaključeno je da će se ovaj izazov prevazići za nekoliko dana, izvoz paradajza ka Grčkoj je počeo, a uskoro kreće izvoz u Crnu goru i Hrvatsku. “Skupština Republike Srbije je nedavno na predlog Ministarstva poljoprivrede usvojila Zakon o zaštiti poljoprivrednih proizvoda odnosno uopšte određivanju referentnih cena i da ćemo od iduće budžetske godine biti u situaciji da po Zakonu o određenju tržišta poljoprivrednih proizvoda intervenišemo u ovakvim situacijama. Ono što generalno želim da iskažem svoje veliko zadovoljstvo je da je proivodnja u ovom delu Srbije, prema rečima kolega iz stručnih službi dosegla tehnološki maksimum. Kruna današnjeg razgovora je predlog da se sačini tim koji će raditi na izradi strateškog dokumenta kada je razvoj povrtarstva u Srbiji u pitanju. Naš cilj je da ubuduće zajedno sa lokalnom samoupravom i poljoprivrednicima radimo na brendiranju proizvoda.”

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra se takođe obratio prisutnima, rekavši:

„Leskovac ima svoju tradiciju i ozbiljne i velike proizvođače sa proizvodnjom povrća na nekoliko hektara. Njihovo nezadovoljstvo je donekle opravdano, ali smo razgovarali konstruktivno i došli smo do zaključka da zajednički napravimo strategiju proizvodnje povrća u Srbiji što je i najbitnije, jer mislim da ćemo tom strategijom reštiti mnoge probleme, pa i ovaj problem sa većom količinom paradajza i niske cene, a i zakonom koji je pre nekoliko dana donet u Skupštini možemo iduće godine da intervenišemo na tržištu bilo koji problem da je u pitanju, ne samo paradajz… Tako da ćemo imati mehanizam da zaštitimo poljoprivredne proizvođače, to je i cilj, i samo ovako konstruktivnim razgovorima možemo doći do tog cilja. Nadam se da ćemo formirati radnu grupu od svih relevantnih činilaca, a najviše od poljoprivrednih proizvođača za koje se to i radi i mislim da ćemo, po današnjem dogovoru u budućnosti to i raditi, napraviti jedan strateški dokument za narednih desetak godina, gde ćemo tačno znati šta i kako raditi, koje su njihove obaveze, a koje obaveze države, i tržišta, te se nadam da ovakvih situacija više neće biti.“

Aleksandar Kocić je govorio u ime poljoprivrednika, i istakao da su sa zaposlenima u Ministarstvu pričali o više problema u poljoprivredi, kao i da je dogovoreno da se oni uključe u strateški plan, da ubuduće pita i struka i nauka i poljoprivrednici sa svojim iskustvom kako bi se obezbedila sigurnost i budućnost za voćare i povrtare. On se zahvalio predstavnicima ministarstva i grada Leskovca uz konstataciju da veruje da će problem biti rešen.

Obratio se i Žarko Nikolić koji se zahvalio na ažurnim dolasku predstavnika ministarstva i rekao da se nada rešenju problema i dodao da se prvi put čuje njihov glas i smatra da su našli zajednički jezik.

Danas se obratio i načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić, zahvalio se predstavnicima Ministarstva na brzoj reakciji i naglasio da su poljoprivrednici nakon sastanka izašli zadovoljniji zbog cele situacije i dodao da se zasićenje javilo zbog velike količine paradajza na tržištu i da veruje da će sve doći na svoje mesto nakon izvoza.

Dalibor Cvetanović, rukovodilac Poljoprivredne savetodavne stručne službe, je istakao da je pod paradajzom na teritoriji grada Leskovca ukupna površina 1800 ha. “Naši poljoprivredni proizvođači imaju prinos 120 – 150 kg po hektaru a pritom je zahvaljujući subvencionisanju ministarstva i drugim pogodnostima površina pod paradajzom ove godine veća nego prethodne pa je i količina paradajza veća.”

Check Also

Umalo da dobije batine: Direktor ”Vodovoda” iznenadio divlje pecaroše na Barju, a oni ga napali

Na Hidroakumulaciji ”Barje” ribolov je zabranjen, ali to ne sprečava veliki broj pecaroša da svakodnevno …

Оставите одговор