Početna / DRUŠTVO / Poznati svetski hirurzi operisaće četvoro Leskovčana u okviru edukacije srpskih lekara

Poznati svetski hirurzi operisaće četvoro Leskovčana u okviru edukacije srpskih lekara

Četvoro Leskovčana dobilo je priliku da ih laparaskopski operišu vrhunski. svetski priznati hirurzi koji u Leskovcu obavljaju lekara iz Srbije.

Dvodnevna radionica organizovana je sa temom „Laparoskopska hirurgija kolona i rektuma“. Na čelu tima vrhunskih hirurga je dr Amdžad Parvaiz, direktor Evropske akademije robotske kolorektalne hirurgije“. Zajedno sa dr Parvaizom koji se smatra jednim od najboljih svetskih hirurga u ovoj oblasti, gosti Leskovca su takođe svetski priznati stručnjaci dr Mehmet Ajhan iz Ankare (Turska) i dr Reza Zamani iz Teherana (Iran). Hirurzi iz čitave Srbije, a pre svega iz Leskovca i sa juga Srbije, imaju priliku da uče i od srpskih stručnjaka dr Mladena Panića i dr Blagoja Đukanovića.

Hirurške zahvate na četvoro pacijenata iz Leskovca će uživo u konferencijskoj sali moći da prati veliki broj lekara iz čitave Srbije koji borave u Leskovcu u okviru projekta „LAPSERB“ Ministarstva zdravlja.

-Naša bolnica ima čast da bude jedna od 27 bolnica u Srbiji koja je uključena u ovaj program i izražavam veliko zadovoljstvo što smo jedna od prvih bolnica koju doktor Parvajz posećuje. Doktor Amdžad Parvaiz će u leskovačkoj Opštoj bolnici boraviti dva dana i sa svojim timom izvesti četiri operacije koje će u velikoj meri pomoći našim lekarima da unaprede svoje tehnike. Naša bolnica se može pohvaliti velikim brojem stručnjaka i procedura koje nas mere sa kliničkim centrima u Srbiji, a poseta ovog eminentnog stručnjaka će doprineti radu leskovačkih lekara – rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije u Opštj bolnici Leskovac gradonačelnik Leskovca dr Goran Cveanović.

Pomoćnik direktora Opšte bolnice Leskovca dr Aleksandar Stanković izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo što je dr Parvaiz deo ovog projekta.

-Кolonorektalna hirurgija budućnost hirurgije koja omogućava našoj bolnici da ide još jedan stepenik napred jer je laparaskopija najbolji i najveći benefit za bolesnika pošto je to operacija bez bolova – rekao je dr Aleksandar Stanković,

Novinarima se obratio i pionir laporaskopske hirurgije kod nas dr Predrag Ivanović koji je istakao da je organizovanje ove radionice iziskivalo dosta energije i truda ali i da mu je velika čast što će se njom omogućiti standardizovanje laparaskopije na istom nivou kao i u mnogim evropskim centrima.

Dr Miljan Ćeranić iz Ministarstva zdravlja je kazao da je leskovačka bolnica bila jedna od najuspešnijih u projektu LAPSERB čiji glavni cilj je postignut, a to je da Leskovac postane regionalni centar za laporaskopske zahteve i da se Opšta bolnica osposobi za ovakve intervencije.

Vođa programa, profesor dr Amdžad Parvaiz, direktor Evropske akademije robotske kolorektalne hirurgije, rekao je da je ovaj program od izuzetne važnosti za pacijente obolele od raka debelog creva jer minimalizuje postoperativni period.

-Ministarstvo zdravlja, ministar i gradonačelnik su prepoznali važnost popularizovanja ovog zahvata od kog će najviše dobiti pacijenti ali i mladi hirurzi koji su dobili šansu da usvoje, primene a kasnije i prenesu novostečene veštine – naglasio je dr Amdžad Parvaiz.

Pogledaj takodje

Zaposlenima u izolaciji i obolelima isplata pune zarade

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije donela je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *