Pola milijarde dinara ove godine za program bespovrtane pomoći zadrugama

Za program bespovratne pomoći zadrugama ove godine opredeljeno je pola milijarde dinara, a javni konkurs za dodelu tih sredstava biće uskoro raspisan, najavio je ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić.

Poljoprivredne i zemljoradničke zadruge formirane od 2017. godine mogu da računaju najviše na 7,5 miliona dinara po zadruzi, a starije na 15 miliona dinara po zadruzi.

Inače ovim programom, i ranijih godina su obuhvaćene zadruge sa juga Srbije , te su tako četiri leskovačke zadruge od Kabineta ministra Milana Krkobabića lani dobile 36,4 miliona dinara.

Nacionalni tim za preporod sela kao oblik organizacije predlaže zadruge, jer udruženi domaćini lakše staju na put svim nedaćama – jeftinije nabavljaju, lakše proizvode, a brže i efikasnije prodaju. Zadrugarstvo bi moglo da vrati u život napuštene seoske kuće, ali i pokrene zaboravljenu prerađivačku industriju.

Check Also

GRDELIČKA REGATA: Tradicionalni spust niz Južnu Moravu

Danas je održana tradicionalna Grdelička regata, dobro poznata manifestacija koja donosi spust čamcima i improvizovanim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *