Početna / DRUŠTVO / Podrška NSZ-a 46 miliona dinara za zapošljavanje u Jablaničkom okrugu

Podrška NSZ-a 46 miliona dinara za zapošljavanje u Jablaničkom okrugu

 

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive lokalnim samoupravama za programe sufinansiranja mera aktivne politike zapošljavanja predvidjenih lokalnim akcionim planovima.  Leskovačka filijala će, za podšku gradu Leskovcu i ostalim opštinama Jablaničkog okruga, u 2018. godini, izdvojiti 46 miliona dinara.

Javni poziv Nacionalne službe lokalnim samoupravama da zajednički planiraju i finansiraju mere aktivne politike zapošljavanja otvoren je do 19. februara, a u leskovačkoj Filijali veruju da će mu se odazvati grad Leskovac i svih pet opština Jablaničkog okruga, pošto je i Crna Trava konačno ispunila potrebne uslove. Zajedničko delovanje na smanjenju procenta nezaposlenosti, lane je dalo vrlo dobre rezultate, podsetio je direktor , Dejan Stanković:

–     Prošle godine su sve lokalne samouprave, sem Crne Trave, bile jako aktivne i mi smo za sufinansiranje mera iz lokalnih akcionih planova zapošljavanja, izdvojili ukupno 5o miliona.Ono što je još važnije, jeste da je programima bilo obuhvaćeno oko 4oo lica. Ako se to doda onom broju lica koja su ušla u programe finansirane isključivo sredstvima Nacionalne službe, možemo da kažemo da se radi o 1.ooo nezaposlenih sa naše evidencije.

Obrazac zahteva za učešće u javnom pozivu već je objavljen na sajtu Nacionalne službe, ali lokalne samouprave moraju da ispune još par uslova: da imaju formirane Savete za zapošljavanje i Lokalne akcione planove, uskladjene sa Nacionalnim planom. Potrebno je, naravno, i da budžetom za ovu godinu, imaju opredeljena sredstva za ove namene. Ove informacije su  predstavnici grada Leskovca i opština Bojnik i Medvedja dobili juče, na dogovorenom sastanku kome ostale opštine nisu prisustvovale. Obavestili smo ih, kaže Stanković i o ovogodišnjim merama, koje imamo nameru finansijski da podržimo:

–     To su javni radovi, obuka na zahtev poslodavca i program sticanja praktičnih znanja, kao nova mera namenjena nekvalifikovanim licima, viškovima zaposlenih i dugoročno nezaposlenima koja su na evidenciji duže od 18 mesec. Tu su, zatim, subvencije za samozapošljavanje i subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih. Novina je da u meri “Javni radovi“ mogu učestvovati i ustanove kulture, ali će moći da angažuju samo osobe sa invaliditetom.

Stanković ističe da je država ove godine za programe podrške zapošljavanju planirala 3 milijarde i 6oo miliona dinara i još dodatnih 55o miliona, namenjenih podsticajima za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Značajna sredstva za ovu namenu obezbedjuju se i iz IPA fondova Evropske unije, ali se još uvek ne zna kolika će ona biti u 2018. godini.

Za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja predvidjenih lokalnim akcionim planovima, leskovačka Filijala, ove godine opredelila je 46 miliona, dok će u različite samostalne programe, uložiti oko 1oo miliona dinara.

Pogledaj takodje

Još 18 novih slučajeva Korona virusa, jedna osoba preminula

U prethodna 24 časa u Srbiji je od posledica Korona virusa preminula još 1 osoba, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *