hotel bell

Počinje gradnja nove fabrike “Yura” Korporacije

Na lokaciji nekadašnjeg preduzeća Jugekspres u Leskovcu, počeli su pripremni radovi za izgradnju novog pogona za proizvodnju električnih kablova kompanije “Jura”.

 

Na prostoru, koji je je do nedavno bio zapušten, za 6 meseci nići će nova fabrika u kojoj će, za početak, posao dobiti 700-1000 Leskovčana. Grad je, uz pomoć republičke Vlade, kupio dva društvena preduzeća u stečaju, Jugekspres i Sintetiku, za šta je izdvojeno 70 miliona dinara. Korejskom investitoru, lokalna samouprava je, bez naknade, ustupila 37.217 kvadratnih metara prostora kraj već postojeće fabrike, kako bi proširio svoju proizvodnju, podsetio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, koji je danas obišao radove.

Da bi investitor i formalno bio uveden u posed, najpre je bio dužan da gradu preda bankarske garancije na iznos procenjene vrednosti zemljišta od 114 miliona dinara. Leskovac je prvi grad u Srbiji koji se odlučio na ovakav potez, da kupi, i stranim investitorima ustupi imovinu propalih preduzeća, dodao je Cvetanović.

Početak pripremnih radova na izgradnji ove fabrike dokazuje da se naš rad na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, isplati i da izlazimo u susret svim investitorima kako bi se intenziviralo ulaganje u naš grad. Nećemo odustati od cilja da od napuštenih fabrika pravimo nove, rekao je gradonačelnik, dodajući da zahvalnost na pomoći u realizaciji ovog projekta Leskovac duguje i Vladi Srbije.

Još više nas ohrabruje izjava premijera Aleksandra Vučića da je Leskovac među prvim gradovima u kojima će, u narednom periodu, biti otvorena još jedna nova fabrika, rekao je Cvetanović. Procenjuje se da će otvaranjem nove fabrike kompanije “Jura”, zaposlenost u privredi Leskovca biti povećana za najmanje 6 procenata. Pored toga, potpisivanjem ovog ugovora, južnokorejski investitor se obavezao da neće smanjiti trenutan broj zaposlenih na neodređeno vreme, pa će tako svih 1524 radnika nastaviti da rade u već postojećim pogonima. Direktni prihodi u budžet grada od ove investicije biće 129 miliona 900 hiljada dinara, što za 15 miliona prevazilazi vrednost samog zemljišta datog za izgradnju fabrike. Uvećavaju se i prihodi lokalnog javnog i komunalnog sektora, i on će, u periodu realizacije ove investicije, biti oko 103 hiljade evra. Budžetski prihodi Srbije od ovog projekta iznosiće blizu 7, 3 miliona evra. Drago mi je što smo uspeli da sa “Jurom” nastavimo dobru saradnju, koja je na ovaj način i potvrđena, i nadam se da ćemo, u budućnosti, realizovati još dobrih projekata, dodao je gradonačelnik Cvetanović.

A. Jovanović / S. Stamenković

Check Also

LESKOVČANI U SERIJI! Fudbaleri Dubočice 10 utakmica ne znaju za poraz

Fudbaleri Dubočice igrali su danas nerešeno, bez golova 0:0 sa ekipom Novog Sada u utakmici …

Оставите одговор