Home / DRUŠTVO / Početna otkupna cena za malinu 350 dinara Jagoda podbacila i u prinosu, i u kvalitetu
hotel bell

Početna otkupna cena za malinu 350 dinara Jagoda podbacila i u prinosu, i u kvalitetu

Početak sezone branja i plasmana maline obećava, jer su prinos i kvalitet za sada zadovoljavajući, a otkupna cena najviša u proteklih 20 godina, kaže direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Leskovac, Dalibor Cvetanović. S druge strane, jagoda je u oba segmenta, ozbiljno podbacila

Iz jagodnjaka, koji se na teritoriji grada Leskovca prostiru na 150-170 hektara, a u Jablaničkom okrugu na još toliko, skinuto je dve trećine roda, ali poljoprivredni proizvođači sa našeg područja, ne mogu biti zadovoljni ni količinama, ni kvalitetom, kaže, za Dnevnik juga, direktor Poljoprivredne i savetodavne stručne sližbe Leskovac, Dalibor Cvetanović.

– Rod jagode manji je za 30-50 procenata, a krivca treba tražiti u nepovoljnim vremenskim uslovima tokom listanja i cvetanja. Imali smo niske temperature i variranja njenih vrednosti tokom noći, zbog čega nemamo ni dobre prinose, ni dobar kvalitet. Otkupna cena je, u odnosu na prethodnu godinu, na zadovoljavajućem nivou, ali se njome ne može nadomestiti gubitak zbog umanjenih količina. Napočetku se ona kretala oko 120, a trenutno je između 160 i 170 dinara po kilogramu.

Cvetanović dodaje i da se u ovoj godini beleži trend proširenja površina pod jagodom i to objašnjava standardnom otkupnom cenom, ali i subvencijama koje za jagodare daju grad Leskovac i Ministarstvo poljoprivrede, kroz sertifikovani sadni materijal, folije i sisteme za navodnjavanje.

S druge strane, zasada pod malinom je sve manje, a proizvođači “crvenog zlata“ koji su sačuvali i obradili svoje plantaže, ove godine će pošteno naplatiti uloženi rad:

– Berba maline tek počinje i prvi izveštaji govore o zadovoljavajućem rodu i dobrom kvalitetu, ali ne treba žuriti sa procenama. Juče smo imali izjavu ministra Nedimovića da će početna otkupna cena biti oko 350 dinara po kilogramu, najviša u protekle dve decenije, dodaje Cvetanović.

Upravo taj razlog kao i umanjeni prinos, proteklih godina, opredelili su mnoge proizvođače da odustanu od svojih malinjaka. Oni ozbiljniji su, izgradili mini hladnjače, skladištili plodove, izbegli ucene otkupljivača i prodavali ih tokom godine po znatno višoj ceni, a s druge strane, postavljanjem zaštitnih mreža i osiguranjem voćnjaka, poštedeli sebe gubitaka uzrokovanih vremenskim nepogodama.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор