Home / DOGAĐAJI / Počeo je veliki Uskršnji post, a sa njim i Čista, prva od sedam nedelja do najradosnijeg hrišćanskog praznika
hotel bell

Počeo je veliki Uskršnji post, a sa njim i Čista, prva od sedam nedelja do najradosnijeg hrišćanskog praznika

Danas je Čisti ponedeljak, prvi dan Velikog posta, koji najavljuje Uskrs, a on ove godine pada 24. aprila. Sedmonedeljeno Časni post je temelj hrišćanskog puta, prvi na putu spasenja, li i prilika za uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovnog nad čulima.

Počeo je Veliki post. Oni koji odluče da poštuju njegova pravila, dužni su da jedu posnu hranu, da dane provode u molitvi, praštanju i pokajanju.

Post je duševna hrana, priprema za svetu tajnu pričešća, savladavanje iskušenja i stremljenje ka čistoti duha i tela. Sastavni deo treba da bude i promišljanje o drugima, oprost grehova i molitva za dobro svih. Traje 48 dana, odnosno sedam nedelja.

Prva sedmica zove se Čista, tokom koje se sprema cela kuća – čisti, pere, otkuvava posuđe….

Druga je Pačista. Treća je Krstopoklona, jer se vernicima iznosi Časni krst na poklonjenje i celivanje.

Četvrta nedelja je Sredoposna, pošto je na sredini posta. Peta se naziva Gluvna. U toku te nedelje se ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju.

Šesta, Cvetna, nazvana je po cveću i zelenim grančicama koje su bacane pred Hrista pri njegovom ulasku u Jerusalim. Sedma, poslednja sedmica je Strasna ili Velika. Najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak.

Tokom ovih sedam nedelja, posti se na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava ulje i vino. Samo na Blagovesti, 7. i Cveti, ove godine 17. aprila, dozvoljna je riba.   

Check Also

Izložba domaćeg ajvara, zimnice, meda, vina i rakije u ponedeljak u dvorištu Šop Đokićeve kuće

Turistička organizacija grada Leskovca učestvovala je na turističkom forumu, u organizacije Turističke organizacije Srbije, na …

Оставите одговор