Početna / DOGAĐAJI / Počelo takmičenje „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ – Za najuspešniji gradove dečje igralište i internet prezentacija
Dionis Restoran Leskovac

Počelo takmičenje „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ – Za najuspešniji gradove dečje igralište i internet prezentacija

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Repubike Srbije saopštilo je da je pod sloganom „Plati karticom i pobedi“, 1. jula startovalo takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ koje organizuje ova kancelarija u saradnji s NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa.

Lokalne samouprave koje budu najuspešnije u motivisanju građana i privrede da takse, naknade i poreze plaćaju karticama zaslužiće vredne nagrade među kojima su dečije igralište i izrada internet prezentacije.

U takmičenju učestvuje 60 gradova i opština sa teritorije Republike Srbije koji su pokazali spremnost da modernizuju svoje šalter sale i uvedu uslugu bezgotovinskog plaćanja za građane i privredu.

Pobednici će biti izabrani prema broju ostvarenih plaćanja karticom na šalteru lokalne samouprave u odnosu na broj stanovnika, od 1. jula do 31. decembra.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da je takmičenje jedna od aktivnosti predviđena novim Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije koje su usmerene na smanjenje upotrebe gotovine, s obzirom da je gotovina generator nelegalne trgovine i utaje poreza.

„Ovakvim akcijama želimo da razvijamo kulturu bezgotovinskog plaćanja, gradimo efikasnu i transparentnu javnu upravu i omogućimo građanima da sve poslove oko pribavljanja dokumenata i plaćanja taksi i naknada završe na šalteru institucije, bez odlaska u poštu ili banku, naveo je Jovanović.

Iako na prodajnim mestima u Srbiji ima skoro 90.000 POS terminala, to je i dalje dva i po puta manje od evropskog proseka, i na mnogim mestima nije moguće platiti karticom.

Zato je za svih 60 lokalnih samouprava koje su se uključile u takmičenje obezbeđena besplatna instalacija POS terminala i brendiranje šaltera.

Pogledaj takodje

Podsticaji Ministarstva za podizanje zasada loze i proizvodnju vina

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javne pozive za podsticaje u podizanju višegodišnjih zasada loze i proizvodnju …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *