hotel bell

Počeli Leskovački dani muzike – LEDAMUS

U Leskovačkom kulturnom centru otvoren je 15. po redu festival LEDAMUS – Leskovački dani muzike.

Festival je otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je ovom prilikom istakao da je muzička škola svetionik kulture a ovaj festival iz godine u godinu predstavlja najbolje iz muzičkog života našeg grada.

„LEDAMUS se, kao ozbiljan i prestižan muzički festival, pozicionirao visoko u oblasti klasične muzike kako u našoj zemlji, tako i mnogo šire. Ovaj festival je odlična prilika da se predstavi ono što je najbolje u muzičkom životu našeg grada, ali i muzička dostignuća drugih sredina. Želim da ovom prilikom odam veliko priznanje Muzičkoj školi „Stanislav Binički“ koja ove godine obeležava jedan lep jubilej, 15 godina rada. Vi ste svetionik kulture našeg grada i želim vam mnogo uspeha u svim aktivnostima kojih će biti u budućnosti – istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Direktorka Muzičke škole Stanislav Binički Biljana Miljković, kazala je da Leskovčani zaista imaju čime da se ponose, i da žive u gradu umetnosti i kulture.

„Ponosno mogu da kažem da živimo u gradu koji postaje sve veći i značajniji centar umetnosti i kulture. Ove godine imaćemo priliku da ugostimo Skopski duvački kvintet, ansambl Libero quatro tango, Trio CORDA, kao i umetnike Anđelu Bratić, Sonju Šarić, Ninu Fuštar i Nikolu Cvetkovića. Tradicionalno na LEDAMUS-u imamo i koncerte Kamernog orkestra Amorozo, Vokalne grupe Libero i Ženskog vokalnog ansambla Stars.

Maja Cakić, osnivač i umetnički direktor LEDAMUS-a je danas kazala da će festival biti obeležen koncertom koji će biti „i naš i svetski“.

„Kada sam pre 15 godina pokrenula ovaj festival, nosila sam se mišlju da grad koji ima svoj kamerni orkestar, jedan od najboljih dečjih horova u Evropi, koji ima tako veliku muzičku školu, zaslužuje i da ima svoj festival umetničke muzike. Krenuli smo skromno, sa nekoliko koncerata. Usledila je podrška grada i Ministarstva, a oduvek smo imali podršku publike, zato smo i izrasli u ovakav festival.“

Dr Aleksandra Paladin, muzikolog i teoretičar medija, glavni i odgovorni urednik časopisa Muzička klasika, takođe se obratila na otvaranju festivala.

„Petnaesti festival koji je pred nama svakako je svojevrsni jubilej, a takvi trenuci su vreme koje daje za pravo da se osvrnemo unazad, da vidimo trag koji smo ostavili i da se na toj dobroj tradiciji prave planovi za budućnost. Kada se danas u muzičkoj i kulturnoj javnosti govori o LEDAMUS-u na njega se gleda kao na odlični kulturni brend grada Leskovca koji je za deceniju ipo publici predstavio neke od vodećih imena svetske kulturne scene“, – i dodala da je podrška lokalne samouprave koju pruža ovom festivalu od neizrecive važnosti.

Check Also

Leskovački naprednjaci predstavili kandidate iz oblasti obrazovanja

Leskovački naprednjaci predstavili su danas 22 kandidata – prosvetna radnika koji su na listi, Aleksandar …

Оставите одговор