Ove godine na Balkanskoj smotri mladih strip autora rekordan broj učesnika sa 6 kontinenata

Svečano otvaranje 26. Balkanske smotre mladih strip autora organizovaće se večeras 28. juna u galeriji Leskovačkog kulturnog centra sa početkom do 20:00h.

Festival je i ove godine postavio novi rekord u brojnosti sa 3121 učesnikom iz 83 zemlje sveta sa 6 kontinenata.

Na 26. Balkanskoj smotri mladih strip autora koji traje četiri dana biće 37 različitih programa, a na njemu ce gostovati lično 93 gosta iz 16 zemalja Evrope i Azije, od čega 5 doktora nauka. Po prvi put se na jednom mestu u istoriji Evropskog stripa predstavlja strip svih 11 Balkanskih zemalja od strane autora iz tih zemalja, i po prvi put se van granica Albanije predstavlja Albanski strip.Centralna izložba u Leskovačkom kulturnom centru, sem nagrađenih radova koji su izloženi u papiru radova ostale radove sa konkursa donosi digitalnim putem. U Leskovačkom kulturnom centru sem toga se od ove godine kreće sa ciklusom izložbi Balkans’ Best (Najbolje sa Balkana), u kojem ćemo predstaviti stvaralaštvo nekih od najboljih strip autora sa ovih prostora. Ove godine Balkanska smotra ima čast da ugosti proslavljene srpske internacionalce Bojana Kovačevića iz Inđije i Vladimira Krstića Lacija iz Niša.

26. Balansku smotru će otvoriti gradonačelnik Leskovca, dr Goran Cvetanović, ukoliko to dozvoli trajanje skupštinskog zasedanja. Na otvaranju će biti dodeljenje nagrade za doprinos srpskom stripu, za najbolji satirični strip kao i nagrada Prijatelj stripa, kao i nagrada za doprinos Balkanskom stripu koju dodeljuje tročlani međunarodni žiri. Sem toga nagrade dodeljuju i gradovi sa kojima je Leskovac pobratimljen po stripu, Sofija iz Bugarske, Brašov iz Rumunije i Herceg Novi iz Crne Gore.

Check Also

I narednih sedam dana iste cene goriva

Od danas do narednog petka, 19. jula, vozači će plaćati gorivo po istim cenama. U …