hotel bell

Otvorena sezona kupanja na Vučjanki

Sezona kupanja u kanjonu Vučjanke nedaleko od Vučja danas je i zvanično otvorena.

Jedna od omiljenih letnjih destinacija stanovnika Vučja, Leskovca i okolnih mesta obezbeđena je spasiocima, a na sam start kupalične sezone uticale su vremenske prilike koje su povremeno proteklih nedelja više podsećale na jesen ili kasno proleće nego sredinu leta.

–  Kanjon Vučjanke je sigurno jedan od najlepših u Evrop i najveća prirodna atrackija Leskovca. Godinama je bio zanemarivan, devatsiran i vlasti zaboravljen. U njegovu obnovu krenulo se 2015. godine kada su postavljene konture sada već omiljenom kupalištu stanovnika čitavog leskovakog kraja. Tadašnji Aler  imao je nekakav projekat uredjenja, koji je naknado doradjen, dopunjen i kandidovan kod Ministarstva trgovine i turizma. Od države smo tada dobili pet miliona, a lokalna samouprava izdvojila je tri. U toku te i naredne godine, uradili smo dosta toga: izgradili i postavili kućice za izletnike, dva platoa od kamena sa tendama, dečji mobilijar, u istom stilu uredili sve staze, kompletnu mikroakumulaciju ogradili kamenim zidom, postavili četiri toaleta, sa nepropusnim jamama. Tako smo stvorili vrlo dobre uslove za boravak izletnika i turista. Posebno smo ponosni na činjenicu da jedno uz drugo stoje Hidrocentrala sa „Simensovim“ mašinama oz 1903. godine i na drugoj strani savremeno led osvetljenje – rekao je Bojan Tojaga, šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj Gradske uprave Grada Leskovca.

Sezona kupanja na Vučjanki, prvi put je zvanično otvorena 2o16. godine i tada je, na poslovima bezbednosti kupača, bila angažovana spasilačka služba iz Beograda. Već naredne, bilo je mnogo toplih dana, a sezona kupanja vrlo dugačka, što je omogućilo maksimalnu posetu kupalištu na Vučjanki.

–  Sada smo u 2018. godini i ono što nas posebno raduje, jeste činjenica da ništa od onoga što je uradjeno i postavljeno pre tri godine, nije ni oštećeno, a kamoli uništeno. Ne fali nijedan ekser i želeo bih da pohvalim sve korisnike, posebno Vučjance i to omladinu iz ovog mesta, koja čuvo ovo mesto.To je i jedan od najvećih benefita lokalne samouprave. Spasilačku službu ove godine čine zaposleni u Sportskom centru “Dubočica“, a podigli smo i nivo brane, pa je voda na centralnom kupalištu dublja za 25 santimetara – naglasio je Bojan Tojaga.

Uz sve stvorene uslove, dodao je on, trebalo je izvršiti i kontrolu ispravnosti rečne vode. Ovaj posao, dva puta mesečno, od juna do kraja septembra, radi Zavod za javno zdravlje, prema čijem je poslednjem izveštaju, voda u Vučjanki potpuno uslovna za kupanje. Naše kamere zabeležile su i kako prvi kupač, odmah po otvaranju, uživa u još uvek hladnoj reci.

Check Also

Poziv za mladiće i devojke za obuku za rezervne oficire – Avijatičare

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije uputilo je danas poziv svim mladićima i devojkama do 27 …

Оставите одговор