Početna / DRUŠTVO / Otvorena izložba ,,Slike iz života pod okupacijom – život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu”

Otvorena izložba ,,Slike iz života pod okupacijom – život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu”

U Galeriji Narodnog muzeja, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković otvorio je izložbu ,,Slike iz života pod okupacijom – život i stradanje stanovništva juga Srbije u Velikom ratu”, organizovanoj povodom stogodišnjice oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu i Dana primirja.

,,U jeku obeležavanja ovog velikog jubileja, istovremeno nas prožima i ponos i tuga. Ponosni smo kao narod, jer smo junačakim podvizima izvojevali ne samo slobodu, već i doprineli svetskom miru. Tuga nam sa druge strane dolazi uz podsećanje na nesaglediva stradanja i žrtvu koju smo podneli kao nacija. Ratom zahvaćena tadašnja Kraljevina trpela je udare snaga tri carstva. U svesti i predanjima stanovništa juga Srbije ostaje zabeleženo stradanje na mnogobrojnim poznatim, ali i neobeleženim stratištima. Ova izložba je posveta borcima iza linije fronta, tim nevinim dušama koje su ostali na pragu svojih ognjišta u zlim vremenima ratne stvarnosti. Ove fotografije, artefakti, istorijska i knjižna građa verni su svedoci težine života i stradanja civila juga Srbije u Prvom svetskom ratu. Novo vreme donosi nam i nove izazove u kojima se susrećemo sa raznoraznim pokušajima revidiranja istorije, kako bi se opravdala monstruozna dela okupatora i obezvredile sve žrtve. Zato su ovi dokumenti bitno štivo za sadašnja i buduća pokolenja, jer to ne smemo i nećemo da zaboravimo”, rekao je gradonačelnik.

Na otvaranju je govorio i direktor Istorijskog arhiva ,,31. januar”, Borivoje Manasijević.

,,Jug Srbije i Vranje, tokom Velikog rata, pripali su bugarskoj okupacionoj zoni. Od 1915. do 1918. godine, koliko je trajala okupacija, ovo područje je bilo izloženo teroru, ubijanju civila, kao i materijalnoj pljački od strane bugarske okupatorske vojske. Ova izložbena postavka predstavlja priliku da se podsetimo velikih žrtava i stradanja, koje je Srbija podnela za vreme Prvog svetskog rata“, istakao je Manasijević. O izložbi su govorile i autorke Jelena Atanasović i Branka Janačković. Tom prilikom Jelena Atanasović je naglasila da je cilj ove izložbe, da se na osnovu istorijskih izvora, arhivske građe i sačuvanih artefakata, rekonstruiše život ljudi na teritoriji čitavog juga Srbije. ,,Stravični, masovni zločini, bugarizacija i svakodnevni život građana Vranja i juga Srbije bile su tri najvažnije teme koje su se izdvojile tokom našeg istraživanja za ovu izložbu. Kako živimo u vremenu relativizacije istorijskih podataka i pisanja nove istorije, za nas kao narod neophodno je da negujemo kulturu sećanja na najvažnije istorijske događaje koji predstavljaju stožer našeg nacionalnog identiteta”, istakla je ona. Branka Janačković je naglasila da je ova izložba nastala istraživačkim radom i odabirom dokumenta u Arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Arhivu SANU, Vojnom arhivu i Istorijskom arhivu Niš, kao i Pedagoškom muzeju, Istorijskom muzeju Srbije i Narodnom muzeju u Leskovcu. Takođe, ona je dodala da su na izložbi predstavljene i crkvene knjige i nekoliko eksponata iz vranjskog arhiva i muzeja. Postavku su priredili Istorijski arhiv ,,31. januar“ Vranje, Narodni muzej Vranje i Eparhija vranjska uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. U programu je nastupio i hor muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“.

Pogledaj takodje

Leskovčani u rukometnom derbiju juga bolji od Vranjanaca

Rukometaši Dubočice 54 pobedili su večeras u derbiju Super B lige „Istok – Zapad“ ekipu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *