Početna / DOGAĐAJI / Otvorena Balkanska smotra mladih strip autora

Otvorena Balkanska smotra mladih strip autora

U Leskovačkom kulturnom centru sinoć je otvorena 21. Balkanska smotra mladih strip autora.

Balkanska smotra mladih strip autora krenula je kao najstariji strip festival bivše Jugoslavije, i svoje granice polako širila kroz Balkan da bi danas bio oboren svetski rekord po broju učesnika, čak 3017, iz 67 zemalja sa 6 kontinenata.

Smotru je otvorio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović zajedno sa njegovom ekselencijom, ambasadorom Kraljevine Belgije Kunom Adamom, koji je ovom prilikom istakao da je ponosan na mnoge manifestacije koje organizuje leskovačka škola stripa i da je ponosan što stalno postavljaju neke rekorde.

„Prošle subote sam gledao mlade Leskovca kako predstavljaju moju zemlju na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“ i bili su sjajni. Kao što mnogi znaju, belgijski strip i njegovi autori su se naročito istakli i proslavili širom sveta u toku 20. veka. Radi se o takvoj slavi da možemo da kažemo da su junaci kao što su Tintin, Talični Tom i Štrumpfovi i dandanas najbolji belgijski ambasadori kulturnih baština. Raduje me što su organizatori posvetili puno pažnje belgijskom stripu kroz izložbe koje će biti u galeriji Narodnog muzeja i Narodne biblioteke – istakao je ambasador Belgije.

„Balkanska smotra je krenula kao strip festival eks Jugoslavije, vremenom je širila svoje granice i danas već drži svetski rekord po broju učesnika iz čitavog sveta. Ona je značajna za sve mlade i sve one umetnike koji se izražavaju kroz strip. Noćas je svet u našem gradu i hvala svima onima koji su u tome učestvovali – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Pogledaj takodje

Lepe vesti za medicinare – od sutra plate veće 10 odsto

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku o tome da se svim zdravstvenim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *