Početna / Korona Virus / On-line program Leskovačkog kulturnog centra od 21. do 25. aprila

On-line program Leskovačkog kulturnog centra od 21. do 25. aprila

Leskovački kulturni centar objavio je on-line program za ovu nedelju, odnosno period od 21. do 25. aprila.

Program za 21 – 25. april 2020. god. 

Utorak, 21. april – 21:00 

Predstava – Fizičari 

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs 

Predstava je rađena u koprodukciji Leskovačkog kulturnog centra i Gimnazije Leskovac 2014.godine. Na festivalu u Kragujevcu predstava je osvojila prvo mesto kao i mnoge glumačke nagrade i nagradu za režiju. 

O predstavi:

Fizičari, koji se po mišljenju mnogih kritičara smatra Direnmatovim najboljim delom, je ustvari komentar na moral naučnika u svetu punom beskrupuloznih političara. Johan Wilhelm Mebius, fizicar, pretvara se da je lud i ulazi u ulogu kralja Solomona u sanatorijumu “Višnjik” kako bi sakrio njegova opasna naučna otkrića. Tu su takođe i “Ajnštajn” i “Njutn”, agenti iz Rusije i Amerike, koji prate rad Mebiusa. Međutim, poremećena upravnica sanatorijuma, Dr. Matilda fon Kand, kopira Mebiusove beleške i planira da uspostavi kontrolu u svetu. Fizičari ostaju u sanatorijumu, shvativši da spoljni svet postaje sve poremećeniji. 

 • Reditelji: Darko Zloporubović i Nikola Šćepanović 
 • Uloge: 
 • LICA:  
 • G-đica dr MATILDA FON KAND… Katarina Argirović 
 • JOHAN VILHELM MEBIJUS…Zlatko Todorović 
 • HERBERT GEORG BOJTLER, zvani NJUTN… Nikola Scepanović 
 • ERNEST HAJNRIH ERNESTI, zvani AJNŠTAJN… Milan Jakovljević 
 • RIHARD FOS… Zarko Mitić 
 • MARTA BOL… Danijela Kostić 
 • MONIKA ŠTETLER… Milica Kocić 
 • Gđa LINA ROZ… Stanislava Petrović 
 • UVE SIVERS.. Aleksandar Đorđevic 

Sreda, 22. april – 21:00 

Projekcijadokumentarnogfilma – Doviđenjakako ste? 

Režija: Boris Mitić 

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs 

Film „Doviđenja, kako ste?“ je satirična dokumentarna bajka o jednom junaku našeg doba koji je spreman da umre za ono u šta veruje, ali ne veruje više ni u šta, sniman je četiri godine duž 50.000 km sporednih puteva Srbije i Republike Srpske, uz naraciju Nebojše Glogovca i aforizme Beogradskog aforističarskog kruga. 

Autor ovog dokumentarnog filma, nosilac 12 međunarodnih nagrada sa preko 80 svetskih festivala, je Leskovčanin Boris Mitić, jedan od najnagrađivanijih i u svetu najpriznatijih srpskih dokumentarista. Pored filma “Doviđenja, kako ste?”, režirao je i filmove: “Pretty Dyana” (emitovan 15. aprila na našem sajtu), “Unmik Titanik” i “Slatko od ništa”. Iako samouk, Mitić je i gostujući predavač na preko 50 filmskih škola širom sveta. Trenutno sa suprugom i troje dece živi u Zagrebu, a u Leskovac dolazi da bakin stan pretvori u porodični muzej, a vikendicu u Golemoj Njivi u budući radni prostor. 

Četvrtak, 23. april – 21:00 

Strings festival 2018. 

Koncert: Jovan Kolundžijaviolina 

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs 

Jovan Kolundžija je jedan od najvećih i  najuspešnijih srpskih muzičkih izvođača umetničke muzike. Iza sebe ima zavidnu svetsku karijeru i više od četiri hiljade održanih koncerata u zemlji i svetu. Osnivač je Centra lepih umetnosti u Beogradu, koji nosi naziv Gvarnerius po Gvarnerijusovoj violini iz 1754. godine, na kojoj Jovan nastupa poslednjih trideset godina. Deo svog vremena posvećuje promovisanju i daljem školovanju mladih talenata u svojoj umetničkoj zadužbini – Centru lepih umetnosti Guarnerius u kojem je, od njegovog osnivanja 2001. godine, realizovano više od 850 umetničkih programa. Odlukom Vlade Republike Srbije, Ustanova „Gvarnerius“ je 2013. godine dobila status Ustanove kulture od nacionalnog značaja. Na STRINGS festivalu 2018. godine Jovan Kolundžija je nastupao uz klavirsku pratnju Vuka Božilovića. 

Subota, 25. april – 21:00 

Tribina „U krupnomplanu„, gost:Vuk Ršumovićreditelj 

Onlajn na sajtu www.lkc.org.rs 

Vuk Ršumović, reditelj, scenarista i dramaturg, gostovao je na tribini „U krupnom planu“ 30. novembra 2016, godinu dana nakon pobede na 8. festivalu „LIFFE“ za film „Ničije dete“, za koji potpisuje i scenario. Govorio je, između ostalog, da ta nagrada koja nosi ime Živojina Pavlovića za njega ima poseban značaj jer je bio student slavnog sineaste na Fakultetu dramskih umetnosti. Prisetio se učešća na svetskim festivalima, gde je njegov rediteljski prvenac osvojio više od 35 nagrada. Posebno je značajna venecijanska Mostra, na kojoj je film 2014. imao svetsku premijeru i dobio tri nagrade, FIPRESCI za najbolji film u pratećim programima, nagradu za najbolji scenario i nagradu publike u selekciji Nedelja međunarodne filmske kritike. Na 43. FESTU dobio je, takođe tri nagrade, Beogradskog pobednika za najbolji film u nacionalnoj selekciji, nagradu „Nebojša Đukelić“ i nagradu za najbolju mušku ulogu Denisu Muriću.    

Sa posebnim simpatijama govorio je o služenju vojnog roka u Leskovcu, o značaju festivala „LIFFE“ i tribinama na kojima umetnici govore o sebi, svom radu i načinu na koji su postali to što jesu u umetnosti. „Ovde sam rekao i nešto što do sada nigde nisam kazao, kad imate dovoljno prostora i vremena onda možete da podelite i neke stvari koje inače nije lako deliti“, rekao je Vuk Ršumović i dodao da su dragoceni ovakvi događaji i da su posebno važni za nove, mlade generacije.

Pogledaj takodje

U petak bez struje stanovnici Sinkovca

Obaveštavaju se korisnici distributivnog sistema da neće biti električne energije u petak, 05.06.2020. godine u vremenu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *