Home / DRUŠTVO / Olujno nevreme došlo sa Kosova:Najveće štete u selima opštine Medveđa
hotel bell

Olujno nevreme došlo sa Kosova:Najveće štete u selima opštine Medveđa

Foto: Privatna arhiva

Protivgradne stanice na teritoriji Medveđe, Lebana, Leskovca, Vladičinog Hana i Surdulice dejstvovale maksimalno, pa je gradonosni oblak razbijen, ali je ogromne štete naneo olujni vetar, potvrđuju u Radarskom centru “Kukavica“

Olujno nevreme sa gradom, na teritoriju Srbije došlo je sa Kosova, a prva na udaru bila je opština Medveđa. Odmah se krenulo sa dejstvom sa svih protivgradnih stanica i veća šteta je, uglavnom izbegnuta.

– Najteže pogođeno gradom veličine oraha je, prema izveštajima protivgradnih strelaca, selo Bučumet, dok je na ostatku područja bilo mnogo sitiniji, ali značajnija oštećenja useva ili imovine, nisu prijavljena. Dejstvovalo se maksimalno, čime je sigurno oslabljen veliki gradonosni oblak, koji smo počeli da pratimo čim se, sa jugozapada Kosova, približio Srbiji. Ono na šta, međutim, nemamo nikakav uticaj jeste vetar, koji je, opet prema svedočenjima, dostizao olujnu jačinu, kaže Nataša Tomić iz Radarskog centra Kukavica.

Gradonosni oblak praćen olujnim vetrom je nastavio kretanje ka Lebanu i Leskovcu, pa su aktivirane i protivgradne stanice na njihovoj teritoriji.

– Svi kapaciteti su uključeni, a oblak smo nastavili da pratimo i kad je iz Jablaničkog, prešao u Pčinjski okrug. Tamo su dejstvovale stanice na teritoriji Vladičinog Hana i Surdulice. Sve smo zalihe raketa potrošili, ali smo ispunili zadatak. Kolike su, ipak štete, znaćemo kada opštine formiraju komisije, one izađu na teren i ustanove faktičko stanje, dodaje Tomićeva.

Check Also

Prošle godine S.O.S. telefon ženskih organizacija zazvonio je 17.155 puta

Brojne organizacije obeležile su Međunarodni dan S.O.S telefona, koji služi za pomoć i podršku ženama …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.