Održani 12. Dani jagode u Karađorđevcu

Manifestacija Dani jagode, koja se tradicionalno održava dvanaestu godinu za redom, svečano je otvorena u Karađorđevcu s ciljem promocije gajenja jagoda u leskovačkom kraju.

Otvaranje manifestacije upriličila je Sanja Milošević, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja je istakla važnost ove manifestacije za lokalnu zajednicu.

„Manifestacija Dani jagode je odlična prilika da se promoviše naš kraj, razmene iskustva i ideje, ali i da se ojačaju veze između proizvođača, kupaca i ljubitelja ovog ukusnog i zdravog voća. Proizvodnja jagoda nije samo važan ekonomski poduhvat za naše meštane, već i izvor ponosa i dokaz predanog rada i posvećenosti poljoprivrednika ovog kraja. Vaš trud i zalaganje doprinose ne samo ekonomskom razvoju sela, već i očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa,” izjavila je Milošević.

U ime mesne zajednice Karađorđevac, prisutnima se obratio Žarko Georgiev, podpredsednik MZ, koji je naglasio značaj jagodarstva za ovo selo.

„Karađorđevac je poznat po tome što gotovo da nema domaćinstva koje se ne bavi proizvodnjom jagoda. Svake godine ulaže se u podizanje novih zasada i unapređuje se proizvodnja,” rekao je Georgiev.

Manifestaciju su uveličali mališani iz OŠ „Đura Jakšić“ iz Turekovca, koji su recitovali pesme o jagodi, doprinoseći svečanom tonu događaja. Na kraju manifestacije, uručene su nagrade za najlepšu jagodu, najveću površinu pod ovom biljnom kulturom, kao i najmlađem proizvođaču jagoda.

Deca su u Karađorđevac stigla turističkim vozićem Roštiljko, što je dodatno doprinelo veselom i svečanom raspoloženju.

Ova manifestacija ne samo da slavi trud i rad lokalnih proizvođača jagoda, već i predstavlja značajan događaj za jačanje zajedništva i promociju kulturnog nasleđa leskovačkog kraja.

Check Also

Osvetljen teren za male sportove u naselju Obrada Lučića

U naselju Obrada Lučića završeni su radovi na izgradnji osvetljenja sportskog terena za šta je …