Početna / DRUŠTVO / Održana edukacija na temu „Štetnost spaljivanja biljnih ostataka“

Održana edukacija na temu „Štetnost spaljivanja biljnih ostataka“

U okviru realizacije Operativnog plana sprovođenja preventivnih  mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara, Grad Vranje u saradnji  sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom Vranje i Ministarstvom unutrašnjih poslova-Odeljenjem za vanredne situacije u Vranju organizovao je edukaciju poljoprivrednika na temu ,,Štetnost spaljivanja biljnih ostataka“. 

Na predavanju je bilo reči o posledicama koje nastaju spaljivanjem biljnih ostataka.

,,Paljenjem se ubijaju svi živi organizmi zemljišta koji imaju nezamenljivu ulogu u ishrani biljaka i ono nema nijednu  korisnu svrhu, već samo ide na štetu poljoprivrednim proizvođačima. Zbog toga se sa stanovišta struke umesto paljenja preporučuje zaoravanje zemljišta. Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi u periodu od 3 godine“, rekla je Nada Lazović Đoković iz Poljoprivredno savetodavne službe.

Prisutnima se obratio i Dragan Janković iz Odeljenja za vanredne situacije koji je ukazao na odredbe Zakona o zaštiti od požara. ,

„Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara. Lice koje je izazavalo požar dužno je da vatrogasno-spasičlačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije. Novčana kazna za fizičko lice iznosi 10.000 dinara, a za pravno od 300.000 do 1.000.000 dinara“, istakao je Janković.

Predavanje je održano  u OŠ ,,20. oktobar“ u selu Vlase, a u narednom periodu planiran je nastavak edukacije na ovu temu u svim većim seoskim sredinama na teritoriji grada Vranja.

Pogledaj takodje

Turističko razgledanje grada na trasi dugoj 26 kilometara

Turistička oganizacija Niš prezentuje novi turistički proizvod “Turistički autobus sa otvorenim krovom za panoramsko razgledanje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *