Održana 36. redovna sednica Skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

Danas je u Skupštinskoj sali grada Leskovca održana 36. redovna sednica Skupštine osnivača.

Skupština je okupila predstavnike lokalnih zajednica i relevantnih institucija sa ciljem evaluacije dosadašnjeg rada, donošenja važnih odluka i postavljanja smernica za dalji razvoj regiona.

Na početku sednice, predsednik Skupštine osnivača, Goran Cvetanović, istakao je značaj kontinuiranog rada Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga u promociji ekonomskog i društvenog napretka regiona. Govoreći o projektima koje je Centar realizovao u prethodnom periodu, Cvetanović je istakao:

“Izdvojio bih projekat “Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu”, koji su sufinansirali Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj Republike Srbije i partneri na projektu – osam gradova i opština u regionu. Ovim projektom bila je predviđena finansijska i nefinansijska pomoć vlasnicima firmi i preduzetnicima, mladima do 35 godina starosti i ženama koje su vlasnice svojih biznisa. Finansijska pomoć ogledala se kroz dodelu grantova u visini do 250.000 dinara pojedinačno. Ukupno, 84 preduzetnika iz osam lokalnih samouprava dobilo je grantove, čime su unapredili svoje poslovanje i doprineli razvoju preduzetništva i preduzetničkog duha u našim krajevima. Verujem da će se veliki broj učesnika ovog projekta veoma brzo nametnuti kao budući lideri u razvoju svojih sredina.”

Direktorka Centra, Dragana Belenzada, takođe je istakla značajne projekte:

“Centar za razvoj nastavio je u 2023. godini sa realizacijom regionalnih prioriteta, pripremom i sprovođenjem projekata usklađenih sa Zakonom o regionalnom razvoju. Kroz saradnju sa Razvojnom agencijom Srbije, Ministarstvom privrede, Fondom za razvoj Republike Srbije i drugim partnerima, ostvareni su značajni rezultati u podršci preduzetništvu i razvoju lokalne zajednice. Bilo je veliki broj projekata, ja ću izdvojiti najznačajnije: “Šansa za tebe”, “Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu”, “Podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje u opštini Vlasotince”, “Plan razvoja opštine Trgovište za period 2023-2030”, “Regionalni inovacioni startap centar Leskovac”, “Zeleni talas”. Imamo i projekat koji realizujemo sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju – “Osnazivanje i dalje uspostavljanje mentoring usluga u zemljama zapadnog Balkana”, cilj je konstantna podrška malim i srednjim preduzećima, ne samo u Srbiji već i u BiH, CG, Severnoj Makedoniji. U narednom periodu, Centar će nastaviti sa implementacijom novih projekata kao što su “Bio-okrug – Južna Srbija”, “Zeleni put – partnerstvo za zeleno poslovanje” i “Ona zna”, sa ciljem daljeg unapređenja lokalne zajednice i podrške preduzetništvu – kazala je Belenzada.

Nakon izveštaja o aktivnostima i postignućima u proteklom periodu, usledila su pitanja i diskusija o daljim koracima i planovima za budućnost regiona.

Check Also

Istraživanje otkriva da snažni motori čine automobile podložnije nesrećama

Novim vozačima obično se savetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *