Home / GRADOVI / Leskovac / Odbornici „Za Leskovac zajedno“ o skupštini, poslovniku i radu lokalne vlasti i javnih preduzeća
hotel bell

Odbornici „Za Leskovac zajedno“ o skupštini, poslovniku i radu lokalne vlasti i javnih preduzeća

Odbornička grupa „Za Leskovac zajedno“ održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o sednici Skupštine grada.

Konferenciju su, kako su rekli, zakazali kako bi građanima saopštili stavove o nekim od važnih pitanja, što im, kako kažu, nije bilo omogućeno na sednici lokalnog parlamenta.

-Iluzorno je govoriti u jedan ili dva sata iza ponoći kada normalni ljudi spavaju i kada većona građana neće čuti ono što smo imali da kažemo – naglasio je Nenad Zdravković, odbornik „Za Leskovac zajedno“.

On je dodao da su želeli da iznesu kritiku o radu leskovačkih preduzeća i ustanova.


-edna od tih institucija je i Dom zdravlja, koji je trenutno u blokadi od preko 500 miliona dinara. Na moje pitanje od pre godinu i više dana direktoru Doma zdravlja šta planira da uradi sa tim dugom nisam dobio nikakav odgovor, osim bajkovite priče da će doći do spajanja sa bolnicom i da će se ponovo napraviti zdravstveni centar, te da će tako na neki volšeban način dug ispariti i nestati. Na moje tvrdnje da je to nemoguće i da se neće desiti, dobili smo sijaset teških reči od strane rukovodstva Doma zdravlja, na Odboru za zdravstvo i na prethodnim sednicama skupštine kada su podnosili izveštaj o radu. Ja tvrdim da je Dom zdravlja u ozbiljnom problemu, dug se po osnovu kamata stalno uvećava, a rukovodstvo Doma zdravlja nema nikakvu ideju kako da taj problem reši. Na dobrom su putu da prođu i kao apotekarska ustanova – rekao je dr Nenad Zdravković.

Kao primer rasprave koja se „uvek ostavlja za sitne sate“ navedena je Apoteka Leskovac.

-Apoteka Leskovac je danas praktično opustošena, sa dugom od 600-700 miliona, sa planiranim prihodom za 2019. godinu od 30, odnosno 60 miliona dinara. Podsećanja radi, planirani prihodu u 2013. i 2014. godini su bili otprilike 1,5 milijardi! Radnici su preko 20 meseci bez primanja, prepušteni sami sebi – kazao je odbornik Bratislav Perić.

Odbornička grupa „Za Leskovac zajedno“ tvrdi da se opozicija u Leskovcu nalazi pod konstantnim pritiskom vlasti.

-Taj pritisak se ogleda u pritisku institucija, neformalnih centara moći, medija… Na sve moguće načine se pokušava da se opozicija spreči u svom radu, a što se tiče nas u Leskovcu, jedino mesto gde možemo objektivno da kažemo nešto je skupštinska govornica. Najnovijom promenom poslovnika uspelo se da nam se ograniči vramo za nastupe barem za 50%. Vladajuća koalicija je rekla da želi da uvede e-upravu u parlament i to je bio razlog za promenu poslovnika. Mi nemamo ništa protiv e-uprave i e-parlamenta, ali kakve veze ima skraćenje diskusije odbornika sa pet na tri minuta sa e-parlamentom? Oni su samo iskoristili e-upravu da sprovedu novi poslovnik i zaleče svoje rane, a to je da su direktori i ostali nosioci državnih vlasti apsolutno nesposobni da se suprotstave opoziciji i da izgovore par smislenih rečenica za skupštinskom govornicom. Lek za to je pronađen u tome da se nama oduzme pravo da govorimo pod obrazloženjem da se podstiče efikasnost rada. O kakvoj efikasnosti govorimo, kada je po starom poslovniku jedna tačka dnevnog reda mogla da traje oko pet sati, a po novom sedam sati? Pominje se i ekonomičnost skupštinskih zasedanja, a jedan dan staje oko 250.000 dinara. Ako je Apotela napravila dug od 700 miliona dinara, pa mi za taj dug smo mogli da radimo čitav milenijum! Ako dodamo i gubitak Dom zdravlja, pa mi i ne moramo da idemo kući – istakao je Nebojša Cakić, odbornik „Za Leksovac zajedno“ u Skupštini grada.

Check Also

U petak bez struje 9 ulica u Leskovcu

I u petak će ekipe leskovačke Elektrodistribucije obavljati radove na reviziji Travostanica. „Obaveštavaju se korisnici …

Оставите одговор