Home / DRUŠTVO / Od kajsije nije ostalo gotovo ništa, ostale voćne vrste pretrpele različita oštećenja tokom aprilskog mraza
hotel bell

Od kajsije nije ostalo gotovo ništa, ostale voćne vrste pretrpele različita oštećenja tokom aprilskog mraza

Iako će konkretnije podatke imati početkom sledeće nedelje, savetodavci Poljoprivredne stručne službe Leskovac, strahuju da su niske temperature proteklih dana, manje ili više oštetile sve drvenaste voćne vrste.

Gotovo da se već sada može reći da ćemo ovog proleća i leta biti željni kajsija, jer je u prethodnom hladnom talasu, na teritoriji grada Leskovca ova voćna vrsta pretrpela oštećenje i do 80% , a da su niske temperature proteklih dana, “dokusurile“ i ono malo otvorenih cvetova što je preostalo, kaže savetodavac Poljoprivredne stručne službe Leskovac, Aleksandar Mitić.

– Početak aprila obeležile su temperature od -2 do -4 stepena, što znači da je većina otvorenih cvetova pretrpela oštećenja, a slična je situacija i sa biljkama na kojima su već zametnuti plodovi, kao što je slučaj sa ranim sortama voća, jer su dva stepena ispod nule, za njih limitirajuća negativna temperatura. Štete ima sigurno i kod voćaka, koje su u fazi zatvorenih belih balona i zelenih kapa, ali o njenim razmerama ćemo govoriti tek za nekoliko dana, kada budemo završili obilazak terena.

Mitić ne sumnja da su noćni i jutarnji mrazevi oštetili sve drvenaste voćne kulture, jer je većina njih u fazi intenzivnog cvetanja, a kako je vrlo hladno bilo i u nižim predelima, osnovano sumnja da je minus ostavio posledice i na biljke u naseljima.

– Ako su voćke, oštećene mrazom prošle godine, pravilno agrotehnički tretirane, svakako su prošle bolje. Moja preporuka je da se, ako se radi o par stabala u takozvanim zaštićenim uslovima, tačnije unutar naselja, stabla zaštite najlonom narednih dana, a u voćnjacima, gde je bilo oštećenja, savetujem upotrebu antifriz sistema, to jest sredstava za ublažavanje posledica mraza i revitalizaciju cvetova i zametnutih plodova. Od preparata to mogu biti “Epinekstra“,“Amiksol“, “Trajner“ ili neka druga eminokiselina, koja se nanosi folijarno.

Mitić dodaje da niske temperature nisu imale uticaj na malinu, kupinu i jagodu, ali i da će podrobnije informacije o stanju voćarskih kultura imati početkom sledeće nedelje, kada savetodavci završe obilazak terena.

Check Also

15. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE od 15. do 20. septembra

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE biće održano od 15. do 20. …

Оставите одговор