hotel bell

Obeležena godišnjica proboja logora na Crvenom krstu

U Nišu je juče 12. februara u prisustvu jedinog živog logoraša Vladimira Jovanovića (93), obeležena 76. godišnjica proboja logoraša iz nemačkog koncentracionog logora na Crvenom krstu. Iz logora je 12. februara 1942. godine, preko bodljikavih žica, pokušalo da pobegne 147 zatvorenika, a u tome je uspelo 105.

Posle polaganja venaca i crkvenog opela u spomen-kompleksu, gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je u govoru da je logor na Crvenom krstu opomena koja pokazuje šta se dešava kada rat pobedi čoveka umesto da čovek pobedi rat. Preživeli logoraš Vladimir Jovanović kazao je da su u niškom logoru bile zatočene žene, deca i odrasli svih nacionalnosti, a povremeno i stranci.
Pomenu su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, policije, boračkih organizacija, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i građani.
U obeležavanje godišnjice proboja logora na Crvenom krstu tradicionalno su se uključili i niški izviđači, koji su organizovali “Marš tragom logoraša” stazama kraj Niša kojima su se zatočenici kretali nakon bekstva iz logora.
Logor na Crvenom krstu Nemci su formirali 1941. godine. Tu je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno više od 30.000 ljudi, dok je više od 10.000 odvedeno iz logora i streljano na brdu Bubnju.

Check Also

Gradonačelnik obilazak javnih preduzeća počeo od “Vodovoda“

U prvoj, u nizu poseta javnim preduzećima, gradonačelnik Goran Cvetanović se upoznao sa aktuelnim dešavanjima …

Оставите одговор