Početna / DRUŠTVO / Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava
Reklama

Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

Reklama

Deseti decembar, Međunarodni dan ljudskih prava danas se obeležava u celom svetu. Zajedničku akciju danas su u centru grada organizovali: SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja, Društvo za edukaciju Roma i SAE Roma iz Šišave.

Tačno u podne u centru grada građanima su podeljene brošure o zaštiti ljudskih prava, sprečavanju nasilja nad ženama, Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Prolaznicima su podeljene i poruke sa ljudskim pravima koje su simbolično okačene na novogodišnju jelku, a kasnije će biti prosleđene nadležnim institucijama.

Svetlana Šarić, koordinatorka SOS telefona je podsetila da se Međunarodni dan ljudskih prava obeležava od 1950 godine, a 10. decembar je izabran kao posećanje na datum kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine. Reč je o dokunetu u kome su prvi put na sveobuhvatan način definisani zajednički standardi ljudskih prava koje treba da postignu svi narodi sveta.

Akciju udruženja iz Vlasotinca podržala je Mreža žena protiv nasilja – region Jug, koja obuhvata četiri organizacije sa juga Srbije iz Jablaničkog, Nišavskog i Pirotskog okruga.

„Našu mrežu čine organizacije: Žene za mir iz Leskovca, SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja iz Vlasotinca, Centar za devojke iz Niša i Nezavisni ženski centar iz Dimitrovgrada. Ovo nije prvi put da podržavamo akcije u Vlasotincu, a to ćemo činiti i ubuduće “, istakla je Ljiljana Nešić, koordinatorka mreže.

Mladi aktivisti završili su današnju aktivnost simboličnim puštanjem balona u centru Vlasotinca.

Pogledaj takodje

Svečanom liturgijom Sveta Petka obeležena u istoimenom hramu u Rudaru

Povodom današnjeg praznika Sveta Petke, Njegovo Preosveštenstvo episkop niški G. Arsenije služio je Svetu Liturgiju …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *