Početna / DRUŠTVO / NOVOGODIŠNJA AVANTURA – Poseta Jordanu, šetnja pustinjom sa beduinima i kupanje u Mrtvom moru

NOVOGODIŠNJA AVANTURA – Poseta Jordanu, šetnja pustinjom sa beduinima i kupanje u Mrtvom moru

Leskovčanke N.T. i LJ.J. želele su da provedu Novogodišnje praznike u toplijim krajevima i to na Bliskom Istoku.

Kako su za Dnevnik juga potvrdili, ideja za ovakvim putovanjem je želja da se Nova godina provede u toplijim krajevima, kao i dugogodišnji san o obilasku mistične Petre je rezultiralo neobičnim novogodišnjim putovanjem.

Njihovo putovanje u Jordan počinje letom iz Sofije za Aqabu, letovalište koje izlazi na Crveno more.


Srdačni i veseli Jordanci na svakom koraku  žele dobrodošlicu, a naročito sa širokim osmehom kada čuju da turisti dolaze iz Srbije. Ulicama duž mora širi se miris kafe sa kardamomom koja se specijalno priprema na vrelom pesku -kažu nam N.T i LJ.J. koje su sa prijateljima proživele pravu Novogodišnju pustinjsku avanturu.

Jordan je drevna zemlja posebnog šarma i neverovatne istorije. Puna je legendi i tradicija, bogatog kulturnog nasledja i arhitektonskih atrakcija, predivnih plaža na Crvenom moru i lekovitih voda Mrtvog mora.

Što se tiče proslave i dočeka Nove godine, lokalno stanovništvo se uglavnom okuplja na centralnom gradskom trgu, dok se turisti najčešće odlučuju da proslave novogodišnju noć u lokalnim barovima.

Sledeća atrakcija koju su posetili naši sagovornici je pustinja Vadi Rum koja je, slobodno se može reći, vanvremenska i netaknuta od strane civilizacije.

U pustinji se mogu naći i planinari i ljubitelji istorije jer je tu i najviša tačka zemlje – Džebel Rum. Neki crteži na stenama su stari više od četiri hiljade godina a u prilog tome ide i činjenica da je Vadi Rum od 2011. godine na spisku svetske baštine Uneskoa.

Dan u pustinji moguće je ispuniti razlicitim aktivnostima, od jahanja kamile, penjanja po stenama do čuvenog “sandboarding”-a

 – Nakon celodnevne vožnje džipom i obilaska pustinje usledio je nezaboravan zalazak sunca uz beduinski čaj pored vatre što je svakako bilo nezaboravno iskustvo, nastavljaju priču naši sagovornici.


Putovanje dalje nastavljamo ka jednom od svetskih čuda, drevnom gradu sakrivenom u stenama – Petri. Drevna prestonica Nabatejskog carstva,  uklesana u kamenoj litici pre 2000 godina, je svakako nestvaran doživljaj. 
Znajuci da je lokalitet veliki i da je nemoguće obići sve za jedan dan, pre putovanja smo kupili online ulaznice ili tzv. “Jordan pass” za dva dana, koji uključuje ulazak dva puta u Petru ali i dodatne lokalitete po čitavom Jordanu. Cena ulaznice je 75JOD i takođe uključuje Jordansku vizu. Na samom ulazu u lokalitet je dosta lokalaca koji nude da predeo kroz kanjon Siq prođete konjskom zapregom, ali velika šteta je odlučiti se za tako nešto i brzo proći koz prelepi klanac.

Poseban aspekt posete Jordanu odnosi se na degustaciju njihove tradicionalne kuhinje.Od originalnih recepata izdvajaju se:

  • Falafel, humus,Mutabal,Shawarma,Kanafeh,Habet rummaneh.

Nastavak puta ka Amanu vodi pored Mrtvog mora, najslanijeg jezera na svetu koje se nalazi 422m ispod nivoa mora. Zbog saliniteta vode nemoguce je potonuti. Ovo jedinsvetno iskustvo ne treba propustiti jer je to jedino mesto na svetu gde je moguce plutati i citati novine bez imalo napora.

Uprkos svim viđenim lepotama, najjači utisak ipak ostavljaju srdačni ljudi  Jordana, koji svojom toplinom čine da se posetioci osećaju bezbedno i dobrodošlo.

Na samo sat vremena vožnje od Amana nalazi se drevni grad Jerash, jedan od najvećih i najbolje očuvanih rimskih gradova izvan Italije. Do današnjeg dana njegove popločane ulice sa kolonadama stubova, hramovima, pozorištima, prostranim javnim trgovima, kupatlima, fontanama i gradskim zidinama izvanredno su očuvani.

Aman, prestonica Jordana, je facinantan grad kontrasta, jedinstvena mešavina tradicionalnog i modernog. U strogom centru grada mogu se videti savremene zgrade,hoteli,restorani, tržni centri zajedno sa tradicionalnim kaficima i zanatskim radnjama. Od istorijskih znamenitosti na najvisem brdu u Amanu, nalazi se Citadela u kojoj dominiraju stubovi Herkulesovog hrama.

U podnožju Citadele se nalazi Rimski amfiteatar koji sadrži 6000 mesta i izvanredno je očuvan.

Drugi deo priče o poseti poseti Jerusalimu i Božiću u srcu hrišćanstva možete pročitati sutra.

Photography by Ninoslav Mičić

Pogledaj takodje

Leskovčanke Gabrijela i Anđela vicešampionke u oblasti hotelijerstva i mendžmenta

Dvočalana ekipa Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca, vicešampion  je nacionalnog takmičenja stručnih škola u oblasti hotelijerstva i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *