Novi trotoari u ulici Južnomoravskih brigada od Pošte do glavne ulice

U ulici Južnomoravskih brigada, kod glavne Pošte u Leskovcu, počela je rekonstrukcija trotoara i pešačkih površina.

Investitor je Direkcija za urbanizam i izgradnju, a izvođač Sistem SNL Graditelj iz Leskovca. Vrednost radova je 4 miliona 600 hiljada dinara, a rok za njihov završetak je 45 dana.

– Aktivnosti lokalne samouprave na poboljšanju izgleda strogog centra grada se nastavljaju, i samo desetak dana po završetku žardinjera ispred LKC-a, započeli smo radove na ovoj lokaciji, izjavio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

– Prema projektnoj dokumentaciji, koju je izradila Direkcija, predviđeno je uređenje trotoara sa obe strane ulice na potezu od Pošte do ukrštanja sa ulicom Rada Končara i na delu Bulevara Oslobođenja do mosta na Veternici. Ovaj potez zahvata prostor stare zanatske i trgovinske čaršije, te se pri izboru materijala i boja naročito vodilo računa da uređenje pešačkih površina bude u skladu sa kulturno istorijskim vrednostima prostora. U ovoj fazi uređuje se 1450 kvadratnih metara trotoara, sa popločavanjem vibro-betonskim pločama i zamenom ivičnjaka, rekao je gradonačelnik, podsetivši na to da je, u protekle tri godine, u samom centru grada, popločano preko 8800 kvadratnih metara trotoara, ukupne vrednosti 34 miliona dinara.

U planu je i formiranje zelenih površina na platou kod Pošte i apoteke „Sutjeska“, a u toku je i potpisivanje ugovora sa izvođačem radova za sanaciju osvetljenja u ulici Južnomoravskih brigada, gde će postojeće sijalice biti zamenjene svetiljkama u led tehnologiji, objasnio je gradonačelnik, prilikom današnje posete lokaciji na kojoj se radovi uveliko obavljaju.

– S obzirom na to da ovaj deo predstavlja ostatak stare leskovačke Čaršije, potrudili smo se da ispoštujemo kulturno-istorijsko nasleđe i da istovremeno materijal i boje uklopimo sa modernom funkcijom ovog prostora, izjavila je Dea Kostić, arhitekta u leskovačkoj Direkciji za urbanizam i izgradnju. Trotoari će biti u nijansama sive boje, jer se duž ulice nalazi veliki broj lokala i šarenih izloga, objasnila je ona. Takođe, planirana je sadnja drvoreda, a lepši izgled ovom deli grada daće i zelene površine, čijim će se formiranjem pešaci pri prelasku ulica usmeriti ka pešačkim prelazima i time će se povećati njihova bezbednost. Po završetku ove, prve faze, planira se i nastavak uređenja trotoara i pešačkih površina u nastavku ulice Južnomoravskih brigada, objasnila je Dea Kostić.

Ana Jovanović

Check Also

Benzin skuplji za dva dinara

U narednih sedam dana, od danas, 12. aprila, do 19. aprila, očekuje se povećanje cena …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *