Početna / DOGAĐAJI / Noć muzeja u Vlasotincu završena Ilketovim filmom „Vlasotince u srcu“
Bilbordi

Noć muzeja u Vlasotincu završena Ilketovim filmom „Vlasotince u srcu“

Ovogodišnja Noć muzeja u Vlasotincu koju je organizovao Kulturni centar završena je projekcijom najnovijeg dokumentarnog ostvrenja Nebojše Ilića Ilketa “Vlasotince u srcu”.

Ovaj film je na nedavno održanom filmskom festivalu “Zlatna buklija” u Velikoj Plani nagrađen kao najbolji autorski film. U obrazloženju žirija stoji da je reč o autorskom, zavičajnom filmu urađenom s ljubavlju. Inače, film govori o turističkim potencijalima i istoriji Vlasotinca.

U sinopsisu filma je zapisano:

Na rutu dugu 5.000 kilometrara osmi put po redu motociklisti iz Balkan relija obišli su region. Krenuvši iz Splita duž Hrvatske, obišli su Sloveniju, Rumuniju, Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu. Putnici kojima granice ne znače ništa, bez ikakve blokade u svojim glavama, željni avanture iskazuju humanost na delu, putuju, druže se sa ljudima, upoznaju njihovu kulturu, gradove, mesta, sklapaju prijateljstva koja ostaju zauvek.

“Nema Balkan relija bez Vlasotinca. Ponovo smo ovde jer vaš grad postaje tradicionalni deo rute. Saradnja sa vama je svake godine sve bolja. Vi ste najbolji domaćini i domaćini sa najvećim srcem”, reči su Željana Rakele, jednog od osnivača i organizatora Balkan relija.

Sve ovo je bila inspiracija vlasotinačkom umetniku da okom svoje kamere ovekoveči Vlasotince na onaj način kako ga doživljavaju ljudi koji ga posete, ali i onako kako ga sam autor vidi i doživljava. Tako je nastala priča o Vlasotincu satkana znanjem i ljubavlju Nebojše Ilića. Nastala je još jedna priča koja pleni i publiku i stručnu javnost.

Obraćajući se publici nakon projekcije filma slikar Bratislav Bata Anđelković iz Vučja je rekao da je tokom poslednja dva dana njegove slike i Ilketove filmove video veoma veliki broj ljudi. U Narodnoj biblioteci “Steva Sremac” u Nišu uz izložbu Batinih slika prikazan je Ilketov film “Kamen drevnog snevača” koji je u Moskvi nagrađen Bronzanim vitezom. Dan ranije na manifestaciji Dani žalfije u Nišu prikazani su filmovi Nebojše Ilića “Mobi Dik – zemlja koja plovi” i “Put jedne niti”.

Obraćajući se vlasotinačkoj publici nakon prikazivanja filma Nebojša Ilić je rekao da ljubitelji njegovog filmskog stvaralaštva uskoro mogu očekivati dugometražni dokumentarno-igrani film o Vlasotincu i to na prizrensko-timočkom dijaketu.

Izvor:kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

ON LINE sa državnim vrhom: Leskovac spreman za masovnu vakcinaciju, do sada vakcinisana 552 lica, stiglo 2.469 kineskih vakcina

Danas je u palati Srbije održana sednica državnog vrha sa operativnim timom za vakcinaciju kojom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *