hotel bell

Ne plaši se ljudi, nego onog neljudskog u njima: Slava žrtvama u granatiranom vozu 393

Pre 23 godine, 12. aprila, Nato snage granatirale su putnički voz, koji se u 11 i 55 nalazio na železničkom mostu u Grdeličkoj klisuri. Nikada precizno nije utvrđen broj žrtava, a nama su ostali nemilo sećanje na veliku tragediju i obaveza da pamtimo zločin u ime onih čiji su se životi, tog sunčang dana, ugasili.

Putnički voz 393 saobraćao je na relaciji Beograd-Niš-Skoplje i na železničkom mostu, koji je navodno bio meta, zatekao se u pet minuta do podneva. Pogodile su ga dve rakete. Most nije srušen, ali su zato potpuno izgoreli treći i četvrti vagon. Broj žrtava nije sa sigurnošću utvrđen. Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela. Veliki broj putnika je povređen, deo se i danas vode kao nestali.

Svakog 12. aprila, porodice nastradalih, predstavnici Železnice, grada Leskovca i brojnih udruženja, okupljaju se kako bi odali poštu žrtvama. Tako je bilo i danas.

Komemorativni skup počeo je jezivim zvučnim snimkom granatiranja i minutom ćutanja, a potom se okupljenima obratila zamenica gradonačelnika, Lidija Dimitrijević:

– Rane zbog burne istorije naše domovine, još uvek nisu zalečene. Pre 23 godine, ovde se dogodila tragedija. Izgubili smo decu, ljude… I nakon više od dve decenije, bol je ista. Svaki izgubljeni život je neprocenjivo vredan. Zato, dok odajemo poštu nastradalima, uz poruku da nikada nećemo zaboraviti zločin koji im je učinjen, zahvaljujemo i braniocima otadžbine. Dužni smo da pamtimo i ne dozvolimo da se tako neštoponovo dogodi.

Potom su, uz zvuke Lenjinovog marša, vence na Spomen obeležje, položile delegacije grada Leskovca, Jablaničkog upravnog okruga, Železnica Srbije, Vojske, brojnih udruženja i organizacija, kao i porodice poginulih.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор