hotel bell

Narodni sabor posvećen Nikoli Skobaljiću, 28. septembra u Vučju

Pod pokroviteljstvom grada Leskovca, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, Turistička organizacija grada Leskovca će u četvrtak, 28. septembra 2023. godine, u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Vučju organizovati veliki Narodni sabor posvećen Nikoli Skobaljiću.

Cilj manifestacije je da celokupnoj srpskoj javnosti približi lik i delo čoveka koji je u slavu i odbranu Srpstva, hrabro položio svoj život i stradao mučeničkom smrću.

Program manifestacije obuhvata prigodan scensko-muzički performans: nastupe crkvenog hora, glumaca Narodnog pozorišta u Leskovcu, kulturno-umetničkog društva Lemind, Dimitra Nikolova na fruli i degustaciju tradicionalnog jela – kačamaka.

Sve vreme trajanja programa počev od 11,30 časova odvijaće se sportska nadmetanja u tradicionalnim srednjovekovnim disciplinama koja organizuje GAK Leskovac (bacanje kamena s ramena, skok u dalj iz mesta, nadvlačenje konopca, trka u džakovima), improvizacija viteških borbi i prikaz tradicionalnih viteških veština (streličarstvo i mačevanje) udruženja BELI ORLOVI, tradicionalna izložba i etno postavka u šatorima , izložba umetnika Bate Anđelkovića).

Otvaranje manifestacije zakazano je za četvrtak, 28. 09. 2023. u 13,00 časova.

Saboru će prethoditi šetnja i izlet do Skobaljić grada koju od 09 časova TOL organizuje u saradnji sa Trgovinsko-ugostiteljskom školom.

Ovaj događaj je prvobitno planiran kao deo programa obeležavanja Svetkog dana turizma, ali je usled proglašenja Dana žalosti na teritoriji Republike Srbije odložen za sutra.

Turistička organizacija grada Leskovca poziva sve zainteresovane sugrađane da prisustvuju ovom saboru koji je posvećen najznamenitijoj srednjovekovnoj ličnosti našeg kraja, Nikoli Skobaljiću.

Check Also

Priprema se isplata za srednjoškolce: 809 učenika iz Vlasotinca dobija jednokratnu pomoć od 10.000 dinara

Privremeni organ opštine Vlasotince doneo je odluku o dodeli jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola …

Оставите одговор