hotel bell

NARODNI MUZEJ: Počinje realizacija projekta „Satkana ljubav od srebrnih niti“

U Narodnom muzeju Leskovac, počinje realizacija projekta „Satkana ljubav od srebrnih niti“ koji finasira finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije i ima za cilj da nezaposlene, mlade i mlade sa invaliditetom uključi u procese zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa.

“Pozivamo sve ljubitelje umetnosti na naše radionice izrade nakita u filigran tehnici. Ova drevna umetnička tehnika nudi vam priliku da iskušate svoju kreativnost i stvorite filigranske kreacije nakita – navode iz Muzeja

Ciljevi projekta:

 • Edukacija, obuka i prenošenje znanja o starom tradicionalnom kujundžijskom
  zanatu,
 • Promovisanje i očuvanje tradicionalnih filigranskih tehnika ovog regiona
  i osposobljavanje polaznika za samostalan rad u starim tehnikama izrade
  filigrana,
 • Popularisanje kulturnog nasleđa i nakita koji se čuva u zbirkama Narodnog
  muzeja u Leskovcu.

Radionice su prilagođene savremenim društvenim tendencijama, vode ih kustosi Narodnog muzeja u Leskovcu i magistar likovne grafike i majstor filigrana koja gaji umeće ručne izrade nakita i stvaranje pravih remek dela. Filigranski zanat nalazi se na listi zaštite Nematerijalnog kulturnog nasleđa a naše radionice pružiće vam priliku da naučite sve tajne izrade nakita filigran tehnikom. Bez obzira jeste li početnik bez ikakvog prethodnog iskustva ili iskusni umetnik željan unapređenja svojih veština, naši predavači će vas voditi kroz sve korake. To uključuje odabir materijala, oblikovanje žica, tehniku i dodatnu dekoraciju.
Radionice će se održavati u periodu od novembra do decembra u Narodnom muzeju u Leskovcu u prostoru koji zamišljamo kao kreativno igralište gde je Vaša volja zapovest i gde individualno diktirate svoju unikatnost. Radionice su besplatne, broj mesta je ograničen, pa preporučujemo da se prijavite što je pre moguće kako biste osigurali svoje mesto. Na kraju završenog programa radionica, učesnici koji su prošli obuku učestvuju na zajedničkoj izložbi na kojoj imaju priliku pokazati svoje radove javnosti.
Ove radionice su prilika za sve one koji žele da iskuse čaroliju filigrana i stvore sopstveno remek-delo.

Pridružite nam se i zajedno ćemo stvarati unikatne filigranske kreacije!
Prijave možete slati na: zaklina.islamovic@muzejleskovac.rs
ili na broj telefona 064/1722630 od 8 do 15 časova.

Check Also

Ministarka nauke Jelena Begović posetila Leskovac – Do kraja 2024. biće završen Regionalni inovacioni centar

Leskovac, odnosno Centar za stručno usavšavanje u obrazovanju i naučni klub posetila je ministarka nauke, …

Оставите одговор