hotel bell

Narodni muzej iz Leskovca proglašen za najbolji Muzej u istočnoj Evropi

Narodni muzej u Leskovcu od nedavno je dobitnik i prestižne nagrade ŽIVA za 2023. godinu za najbolji slovenski muzej, u jakoj konkurenciji od desetak evropskih zemalja.

ŽIVA je došla i očekivano i neočekivano premda je ova institucija kulture dobitnik brojnih nagrada i priznanja a naročito u periodu od 2014. godin pa na ovamo.

“Grad je ponosan na Narodni muzej, ponosan na sve vas koji ste doprineli tome da naš čuvar kulturne baštine iz godine u godinu bude bogatiji i širi svoju kolekciju uspeha, nagrada i priznanja, i da i ove godine bude proglašen najboljim muzejom u istočnoj Evropi. U konkurenciji sa Belorusijom, Poljskom, Češkom, Slovačkom, Hrvatskom, Severnom Makedonijom, Slovenijom, Bugarskom, za najbolji slovenski muzej odabran je muzej iz Srbije, odnosno iz našeg grada Leskovca , što predstavlja još veće zadovoljstvo – kazao je gradonačelnik Cvetanović.

Direktor Narodnog muzeja Leskovac, Nebojša Dimitrijević kazao je ovom prilikom da ova nagrada dolazi u 75 godina rada i postojanja Muzeja:

„Drago mi je što smo uspeli da napravimo iskorak više, da prevaziđemo granice Srbije. Da budemo proglašeni za najbolji slovenski muzej, odnosno u Jugoistočnoj Evropi. Ove godine je jučestvovalo 24 muzeja iz 10 zemalja, čak i Muzej čehoslovačke kulture iz Amerike, deo američkog Smitsonijana. Konkurencija je bila jaka, takmičili smo se nacionalnim muzejima. Trenutno smo jedini muzej u Srbiji koji je dobio ovu nagradu, što više daje značaj nagradi. Okarakterisani smo kao kompletan muzej koji je zaokružio muzeološku priču – kazao je direktor Dimitirjević.

Gradonačelnik Cvetanović je dodao da je još jedna potvrda radu ove ustanove činjenica da je predsednik UO Dejan Antić postavljen za državnog sekretara i to je dokaz da Vlada RS posmatra aktivnosti muzeja.

Check Also

Kompletno uređenje i asfaltiranje ulice Milutina Smiljkovića u Donjem Stopanju

Nakon vodovodne mreže koja je izgrađena prošle, ulica Milutina Smiljković u Donjem Stopanju kompletno je …

Оставите одговор