Najveća klesana skulptura u Evropi nalazi se u Srbiji i njeno klesanje koštalo je milion dolara

Skulptura u steni visoka je 40 metara i izdiže se nad Dunavom u Đerdapskoj klisuri

Reč je o kamenom licu Decebela, poslednjeg vladara Dakije, koji je, opkoljen od Trajanovih trupa, u svojoj prestonici, 106. godine, izvršio samoubistvo. To je, ujedno, bio i kraj velikog Trajanovog pohoda Rimljana na Dakiju, dugo pripreman izgradnjom kompletne infrastrukture na desnoj, srpskoj obali Dunava.

Nalazi se naspram Trajnove table, na rumunskoj strani Dunava, nad Đerdapom i visoka je 40 metara. Skulptura je završena 2004. godine, nakon decenije rada 12 klesara alpinista. Oblikovanje stene vršeno je dinamitom i pneumatskim čekićima, a cena ukupnih radova je dostigla milion dolara.

Možda je krstarenje jednom od najvećih evropskih reka dobar plan za predstojeće Prvomajske praznike. Osim pomenutih artefakata koji svedoče o životu Rimljana i Tračana na ovim prostorima, ne treba zaboraviti činjenicu i da je Đerdap, odlukom Izvršnog saveta UNESKO-a, nedavno upisan na Svetsku listu geoparkova.

Prostire se na 1.330 kvadratnih kilometara, uključujući i područje Nacionalnog parka Đerdap, koji je osnovan 1974. godine.

                                                                    

Check Also

Saopštenje kabineta gradonačelnika u vezi zarada u kompaniji Jura

Kabinet gradonačelnika Leskovca reagovao je danas saopštenjem na pojedine tvrdnje o kompaniji Jura. Saopštenje prenosimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *