Home / DRUŠTVO / Nagrade za 278 mladih talenata, učenike, studente, umetnike i sportiste u ukupnom iznosu 8,73 miliona dinara
hotel bell

Nagrade za 278 mladih talenata, učenike, studente, umetnike i sportiste u ukupnom iznosu 8,73 miliona dinara

U sali Narodnog pozorišta u Leskovcu danas su tradicionalno uručene nagrade za mlade, uspešne i talentovane Leskovčane.

Dva puta godišnje, na Dan grada 11. oktobra i na Dan Sveto Save Grad Leskovac nagrađuje najuspešnije mlade Leskovčane. Danas su uručeni ugovori i nagrade za 278 talentovanih učenika, studenata, sportista i umetnika koji su svojim radom i rezultatima zaslužili pažnju i podršku rodnog grada.

Za ove nagrade biće isplaćeno 8.730.000 dinara iz gradskog budžeta.

-Vi ste sadašnjost na koju smo ponosni i budućnost u koju verujemo. Osnaživanje mladih je naš prioritetni zadatak, zato što su mladi, obrazovani, samouvereni i vredni ljudi stub napretka našeg grada i društva u celini. Svake godine pratimo vaš rad i uspeh kroz nagrade i stipendije. Preko 3600, tačno 3691, mladi talenat prošao je kroz naš fond. Nagradili smo ih sa 109 miliona dinara i to je nikad bolje i pametnije raspoređen novac u gradskom budžetu. Šanse se ne čekaju, već stvaraju. Svojim radom vi stvarate šansu za svoju svetlu budućnost, a svakom mladom čoveku na tom putu je potreban vetar u leđa. Nagradama želimo da vam pružimo motivaciju da se bavite onim u čemu ste najbolji i da pošaljemo poruku kako cenimo vaš marljiv rad i posvećenost. Naš zadatak je da nastavimo sa stvaranjem što boljih uslova da vi, najbolji među nama, ostanete u Leskovcu i svoje znanje ulažete u njegov razvoj – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović u obraćanju nagrađenima.

Prvi čovek Leskovca se zahvalio direktorima osnovnih i srednjih škola, Predškolskoj ustanovi, Domu učenika, Akademiji Južna Srbija, Tehnološkom fakultetu i predsedniku Skupštine grada Leskovca Aleksandru Đuroviću na kandidaturi za Svetosavsku nagradu koju je juče primio u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i istakao kako nagrada nije lično njegova, već nagrada za sve učenike, profesore, svo nastavno i nenastavno osoblje u školama, za sve ljude koji doprinose razvoju oblasti obrazovanja u Leskovcu i rekao mladima koji su došli da preuzmu nagrade kako su oni pokretačka snaga rukovodstva da se bori za što bolje uslove za njihovo školovanje, odrastanje i rad.

Okupljenima u Narodnom pozorištu obratio se i gradski većnik Dragoljub Đorđević, koji je prethodnih godina bio mešu korisnicima ovih sredstava.

-I pored kontinuiranog korišćenja stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, moram da kažem da sam najveće zadovoljstvo osećao kada je moj rodni grad stajao uz mene, kao što upravo stoji ovim nagradama uz sve ove prisutne mlade ljude. Ostavljajući po strani novčanu vrednost ovih stipendija, koja je nesumnjivo značajna, moram da istaknem njihovu suštinsku dragocenost. Naime, Vizionarski duh našeg gradonačelnika je već odavno prepoznao i osetio da su mladi talenti spojnica između naše lokalne samouprave i svetle budućnosti – rekao je između ostalog Dragoljub Đorđević.

Obratilo se i troje dobitnika Emilija Pavlović, student Biološkog fakulteta u Beogradu, Saša Jevtić, student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, sa prosekom 9,5 i Jelena Stanković, student doktorskih studija Ekonomskog fakulteta u Nišu sa prosekom 10. Sve troje su se zahvalili na podršci koju im je grad Leskovac pružio i poručili svojim vršnjacima da kada veruju u sebe mogu sve ostvariti.

-Nagradu koju ćemo svi mi danas primiti predstavlja veliki podsticaj za nastavak našeg školovanja. Mi ćemo svakakao nastaviti da predstavljamo naš Leskovac onako kako najbolje znamo kao najuspešniji đaci, sportisti, studenti – istakla je Emilija Pavlović.

Saša Jevtić je rekao da se preko programa Moja prva plata uključio u rad Covid bolnice gde je na prvoj liniji borbe protiv Korona virusa.

-Moji pogledi na budućnost su optimistični i verujem da će dolazak vakcine omogućiti da se vrati onaj život koji znamo od ranije. Pozivam sve mlade ljude da nastave sa svojim radom jer smatram da se trud uvek na kraju isplate – naglasio je Saša Jevtić.

Jelena Stanković je istakla da joj je jedno od najdražih priznanja Oktobarska nagrada koju je dobila prošle godine.

-Na putovanju od osnovnih, preko master, danas već na doktorskim studijama suočavala sam se sa brojnim izazovima. Ali, uz pomoć moje porodice i grada Leskovca, svoje putovanje polako privodim kraju. Tokom doktorskih studija učesnik sam na brojnim naučnim skupovima, a takođe pišem i naučne radove za časopise, i na taj način predstavljam kako fakultet tako i svoj grad Leskovac – kazala je Jelena Stanković koja je dobila poziv da se kao volonter uključi u rad kabineta gradonačelnika Leskovca.

Učenici koji su na takmičenjima republičkog nivoa osvajali prvo mesto su dobili 30.000 dinara, drugo i treće mesto 20.000 dinara. Mladi koji pohađaju seminare u Istraživačkoj stanici Petnica tokom zime dobijaju po 15.000 dinara dok za letnje seminare grad uplaćuje po 30.000 dinara.

Studenti koji su tokom prošle godine ostvarili prosek 10 dobijaju po 40.000 dinara, za prosek 9,5-9,9 sleduje im suma od 35.000 dinara, dok je za studente sa prosekom od 9-9,5 dinara rezervisano po 30.000 dinara.

Što se sportista tiče za članove reprezentacije ili onih koji su osvojili prvo mesto na međunarodnim i republičkim takmičenjima izdvaja se po 30.000 dinara, a za drugo i treće mesto 20.000 dinara.

Check Also

U Lebanu danas Humanitrni bazar „Tezga život znači“

Na platou ispred DK „Radan“ u Lebanu u toku je humanitarni bazar „Tezga život znači“ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *