Početna / DRUŠTVO / Nagrade RPK Leskovac preduzećima, insitucijama, pojedincima i novinarima za doprinos razvoju privrede
hotel bell

Nagrade RPK Leskovac preduzećima, insitucijama, pojedincima i novinarima za doprinos razvoju privrede

Parlament Regionalne privredne komore Leskovac, danas je  zasedao sedmi i poslednji put u ovoj godini. Čuo se izveštaj o pokrenutim i realizovanim zakonodavnim inicijativama i usvojen plan rada u 2020.-oj.

Gost zasedanja bila je Sladjana Backović, direktorka Fonda za razvoj Srbije.

Godina na izmaku, iz ugla predstavnika Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga bila je uspešna. Postojeća preduzeća uglavnom su uspela da se izbore za svoje mesto na rigidnom tržištu, pokrenuto je mnogo inicijativa za promenu zakona koji dotiču privredu, ali je otvoreno i mnogo novih radnih mesta u aktivnim ili tek formiranim privrednim društvima. To je ono što direktora Gorana Jovića, najviše raduje:

„Fasciniran sam podatkom koji stalno iznosim novinarima. Od 2013., kada smo, na području dva okruga imali 67.000 nezaposlenih, do danas, njihov broj je pao za 25.000, što je uspeh kome se svi moramo radovati. Tu naravno ne ubrajamo samo zapošljavanja u privredi, već i u samostalnim delatnostima, poljoprivredi, javnom sektoru, ali je rezultat sam po sebi impresivan.

Da rade i posluju pod boljim uslovima, privrednici su težili oduvek, a u protekle dve godine, posredstvom Parlamenta, mogli su i direktno da predlažu rešenja i utiču na promenu zakona i propisa, koji se tiču privrede.

„To je suština komorskih aktivnosti, a ove godine smo na prošlogodišnjem nivou realizacije. To znači da je 30% od 100-ak upućenih inicijativa već ušlo u predloge izmene zakona i podzakonskih akata. Takodje, posredstvom ovog mehanizma, članice komore su imale mogućnost da komentarišu svaki novi predlog i utiču na njegov sadržaj u ranoj fazi izrade dokumenta, ističe Kristina Djurić, direktor sektora podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova privredne komore.

Najznačajniji zakoni, koji su konačnu formu dobili tek pošto su dopunjeni odredbama predloženim od strane privrednika , su Zakon o obezbedjenju i  izvršenju i Zakon o javnim nabavkama, a u toku su izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja i Zakona o deviznom poslovanju.

Gost današnje sednice Parlamenta komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, bila je Sladjana Backović, direktorka Fonda za razvoj Srbije, koja naglašava da na jug uvek rado dolazi, jer ovde rade brojna privredna društva, sa kojima institucija na čijem je čelu, godinama saradjuje.   

„Cifre su, na obostrano zadovoljstvo, poprilične. Iz dva okruga, koje nadležnošću pokriva Privredna komora Leskovac, finansirali smo 8o-ak klijenata, u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde dinara, samo u proteklih godinu dana. U strukturi, tu je preko 100 miliona bespovratnih sredstava,  koje resorno ministarstvo i Fond, nekoliko godina unazad obezbedjuje za proizvodne firme. Konkurs za kreditna sredstva je stalno otvoren, a iduće godine ćemo imati, ako ne bolju, onda svakako istu kreditnu liniju.

Na poslednjoj sednici Parlamenta u ovoj godini, najuspešnijim preduzećima i pojedincima, dodeljene su nagrade za rad u 2019. godini.

Za poseban doprinos razvoju privrede regiona, plaketom su nagradjeni  – “GRUNER SERBIAN DOO“ Vlasotince, “LEON CONDITORS DOO“ Vranje i Preduzeće “Braća Djokić“, Leskovac.

Regionalni poslovni lider je Fikret Aunibal, direktor “Teklas Automotive“ iz Vladičinog Hana,  a jubilarna priznanja poneli su AD “Megal“ Bujanovac, “Bisi-komerc“ Bujanovac i “Keramika“ Leskovac, za 4o, 2o, odnosno 3o godina uspešnog rada.

Privredna komora se pisanim zahvalnicama, za doprinos razvoju institucije, odužila, Sladjani Backović, direktorki Fonda za razvoj, profesoru doktoru Žiki Stojanoviću, Kompaniji “Falke Serbia“, novinarima Danilu Kociću, Sladjani Aleksić, Srdjanu Coniću, Ljiljani Stojanović, Tomislavu Stefanoviću i Žaklini Cvetković, Tehničkoj školi iz Vlasotinca,dugogodišnjem radniku komore Jovici Djordjeviću i Milanu Veličkoviću, privredniku iz Aleksinca.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Vredno priznanje za Školu za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ iz Leskovca

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ iz Leskovca je ove godine dobila Povelju …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *