Na teritoriji grada Leskovca, bez imena, do skora, bilo više od 1. 700 ulica: U svakoj će uskoro biti postavljene table sa nazivom

Svaka ulica, u kojoj je minimum 10 kuća, bilo da se nalazi u gradu, varošici ili selu, mora imati jedinstveno ime i ne sme biti ”krštena” brojem. Prema Uredbi o adresnom registru, taj posao je trebalo završiti do kraja 2019. godine. Korona je i u ovoj oblasti, međutim, odložila ili usporila stvari, ali je krajnje vreme da sve lokalne samouprave počnu da postupaju po propisima

Na teritoriji grada Leskovca bez imena je, do skora, bilo 1.736 ulica, a jedan deo saobraćajnica je nosio nezvanične ”brojčane nazive”- prva, druga…, deseta…. . Za potrebe Odeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove, sprovedena je javna nabavka izrade i ugradnje adresnih tabli i tablica, a posao, vredan 8,2 miliona dinara, dodeljen je beogradskom preduzeću ”Elektra sistem”.

Elaborat koji je stigao u nadležnu Gradsku upravu, je sadržao predloge opšteprihvatljivih naziva ulica, a potom su mesne zajednice birale imena svojih saobraćajnica, kaže naš izvor. Preporučeno je da to ne budu imena poginulih učesnika poslednjih ratova, jer među njima nema nijednog sa statusom narodnog heroja, a to je jedan od preduslova. Postoje naravno izuzeci, koje je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ispoštovalo, pa je bilo odstupanja, uz odgovarajuće obrazloženje.

Nakon izbora i utvrđivanja imena, odluku je potvrdilo Gradsko veće, a saglasnost dalo ministarstvo. Poslednju reč imala je Skupština i, po ispunjenu svih preduslova, raspisan je tender za izradu tablica sa nazivima ulica i kućnim brojevima.

Pomenutim Elaboratom precizirano je da ulice ne mogu biti ”krštavane” po brojevima, ali će saobraćajnice koje su te nazive dobile ranije, iste zadržati. U Leskovcu je takvih najviše u naselju Rade Žunić i na Zelenoj zoni, konstatuje naš sagovornik.

Na teritoriji grada, a slična situacija je i u ostatku Srbije, mnogo je ulica sa imenom, ali bez tabli, pa će, u narednom periodu za izradu ovih informativnih elemenata biti raspisana javna nabavka.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u je nez naziva bilo oko 80 hiljada ulica i oko dva miliona kuća bez kućnih brojeva.

Check Also

REPUBLIČKI TRANSFER: Iz budžeta Srbije uplaćeno 300 miliona iz prethodnih meseci, na računu gradskog budžeta 423 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović saopštio je danas na konferenciji za medije u Donjoj Jajini …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *