hotel bell

Na sastanku gradonačelnika sa direktorima škola predstavljeni planovi za razvoj prosvete na lokalu

Početak novog polugodišta prilika je da se sumiraju rezultati rada u leskovačkoj prosveti. Tako je bilo i danas na tradicionalnom sastanku gradonačelnika Leskovca, Gorana Cvetanovića sa direktorima škola.

„Kvalitetno obrazovanje je suštinski uslov za razvoj i napredak, svake pa i naše lokalne zajednice. Težnja nam je da naše mlade naraštaje usmeravamo da se razvijaju u pokretače, inovatore, ali pre svega u odgovorne ljude. Izdvajanja su potpora kojim samo brže stižemo do cilja. U prethodnoj godini izdvojili smo značajna sredstva za obrazovanje, energetsku sanaciju i stvaranju boljih uslova rada za profesore i đake, a u protekloj deceniji izdvoji smo 300 miliona dinara. Grad Leskovac će vam i u buduće biti pouzdan partner i prava adresa za podršku i pomoć – kazao je gradonačelnik Cvetanović, navevši sva ulaganja koja su realizovana i koja će u naredom periodu biti realizovana.

„Na vama kao direktorima je vrlo složen zadatak, da svojim intelektualnim i upravljačkim sposobnostima obezbedite najbolje uslove za sebe i svoje zaposlene kako bi svi učesnici u obrazovanom procesu dali i postigli vrhunske rezultate na šta smo i navikli.“

Rezltate rada svojih škola predstavili su direktori, a reč su imali i predstavnici institucija kulture i neformalnog obrazovanja kao i predstavnici grada.

Brankica Stamenković, članica gradskog veća za obrazovanje govorila je o ulaganjima u obrazovanje na teritoriji grada.

„Obrazovanje na teritoriji grada Leskovca je oduvek bilo i ostalo važno, a tome svedoči i prve škole koje su se podigle u 19. veku i koje su do današnjeg dana prolazile kroz mnogobrojne reforme. Tada a i sada, je cilj da iz ovih škola izlaze učenici koji će biti još spremniji kako za dalje učenje tako i za uključivanje u rad. Grad Leskovac prati sve nivoe obrazovanja, koje je jedan od prioriteta grada. Leskovac ima više od 100 školskih zgrada koje treba održavati, sanirati, te da se sa direktorima redovno održavaju sastanci kako bi se planirale investicije – kazala je Stamenkovićeva koje je ovom prilikom pomenula i dualni model obrazovanja zahvaljujući kojem se stiču brojne kompetencije i olakšava se zaposlenje. I ona je istakla da će grad Leskovac uvek biti siguran partner obrazovnim ustanovama i da će saradnja biti nastavljena.

Načelnica školske uprave, Marina Ilić kazala je ovom prilikom da je izuzetno zadovoljna što se ovakvi sastanci organizuju i iznela novine koje očekuju prosvetare ali i učenike.

„Ono što nam je u ovom periodu aktuelno jeste priprema za završni ispit i učenici će od danas do petka moći da dopune listu želja, koji će predmet polagati umesto kombinovanog testa.To je novina da će moći da se izvrše korekcije, izmene i dopune a baza podataka za izborni predmet završnog ispita biće zatvorena 1. februara. Sa teritorije grada Leskovca 1.159 učenika se prijavilo. U martu mesecu 24 se polaže matematika, 25. marta se polaže i maternji i izborni predmet. Prijemni ispiti za srednje škole su u maju mesecu. Novina ove godine je i probna državna matura koja će biti održana 30. – 31. maja. Što se tiče škola i smanjena broja učenika mogu da kažem da je situacija u Jablaničkom okrugu dobra, da samo dve opštine imaju manji broj učenika i naša težnja je da se škole spajaju a ne da se gase – kazala je Ilićeva.

Check Also

Iz gradske kase 1,3 miliona dinara za oblast socijalne zaštite

Lokalna samouprava grada Leskovca redovno izmiruje sve svoje obaveze, bez dana kašnjenja, u cilju stabilnog …

Оставите одговор