Početna / DRUŠTVO / Na današnji dan preminuo leskovački sportski velikan Trajko Rajković
Dionis Restoran Leskovac

Na današnji dan preminuo leskovački sportski velikan Trajko Rajković

Na današnji dan 27. maja 1970. godine , samo tri dana nakon osvajanja titule svetskog prvaka u korašci sa reprezentacijom Jugoslavije, iznenada je preminuo Trajko Rajković, Leskovčanin, koji je boje državne selekcije branio bezmalo jednu deceniju.

Bila je to, kako su pisale tadašnje novine,  druga najveća tragedija jugoslovenskog i srpskog sporta, jer je samo godinu dana ranije u saobraćajnoj nesreći stradao sigurno najveći košarkaš sa ovih prostora, Radivoj Korać.

Jugoslavija je te 1970. u Ljubljani osvojila svoju prvu titulu svetskog prvaka u košarci. Senku na ovaj ogroman uspeh, bacila je smrt dobroćudnog diva iz Leskovca i legende OKK Beograda, Trajka Rajkovića. Preminuo je od srca u svom stanu, u 33-oj godini, dok je cela zemlja još uvek slavila svetsko zlato. Pored njega bio je samo njegov maloletni sin Vladimir.

Trajko Rajković, rodio se 7. decembra 1937. u Leskovcu. Dvadeset dve godine kasnije, kao student medicine obreo se u prestonici i u OKK Beogradu. Iako visok 2 metra i 10 santimetara, pomalo nespretan i bojažljiv, nije mnogo obećavao, ali uz naporan rad i svakodnevni trenig, za kratko vreme, eksplodirao je u centarsku veličinu na koju se ozbiljno računa. Rame uz rame sa Koraćem i Gordićem, sa svojim karakterističnim horogom i izuzetnim osećajem za skok, Rajković je tih 6o-ih godina bio nerešiva enigma za teške centre brojnih domaćih i inostranih klubova.

Veliki Aca Nikolić poziva ga u reprezentaciju, u kojoj će ostati gotovo celu deceniju i, uz svetsko zlato, osvojiti olimpijsko srebro,dva evropska srebra i jednu bronzu.

Sahranjen je u Aleji velikana, na nekoliko metara od Radivoja Koraća, druga iz OKK Beograda i reprezentacije. Trajko je ispraćen kao sportski velikan, onako kako je zaslužio.

Na hiljade ljudi došlo je na Novo groblje da ga isprati. Ostalo je sećanje na dobroćudnog džina iz Leskovca, koji od tog 28. maja 1970. počiva kao večiti prvak sveta.

S.Ć.

Pogledaj takodje

U četvrtak bez struje 7 sela i 25 ulica u gradu

Obaveštavaju se korisnici distributivnog sistema da neće biti električne energije u četvrtak, 02.07.2020. godine u vremenu od …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *