Ministarstvo kulture i informisanja osudilo napade na novinare i medije i traži njihovu zaštitu

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da osuđuje učestale napade na novinare i medije i poziva sve aktere na javnoj sceni da se suzdrže od pritisaka, pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara i redakcija, nezavisno od njihove uređivačke orijentacije.

Novinarima i medijskim radnicima moraju biti omogućeni uslovi u kojima neometano obavljaju svoj posao, njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti ugroženi, a sloboda medijskog izražavanja ne može biti dovedena u pitanje.

Sve nadležne institucije dužne su da blagovremeno reaguju i postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima. Istovremeno, Ministarstvo podseća na to da su svi novinari i mediji dužni da izveštavaju odgovorno i profesionalno, poštujući sve zakone i etičke standarde profesije.

Proteklih nedelja zastrašivanjem, pretnjama i dovođenjem u kontekst lažnih vesti, novinarke Brankica Stanković, Jelena Zorić, Nataša Kovačev i Darija Ranković bile su izložene konstantnim pritiscima zbog svog rada.

Uvereni smo u to da će državni organi nadležni za to da rasvetle pozadinu ovih napada u najkraćem roku preduzeti sve radnje iz svoje nadležnosti i da će se protiv počinioca sprovesti odgovarajući postupci.

Resorno ministarstvo predložilo je formiranje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara kako bi napori na njihovoj zaštiti i bezbednosti bili efikasniji i sveobuhvatniji i da bi se izgradili nesmetani uslovi za njihov rad.

Svi akteri u medijskom svetu morali bi da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje opšte klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost.

U trenucima kada je žrtvama seksualnog nasilja potrebna podrška svaka aluzija u drugoj vrsti medijskih sadržaja ovakvih tema čini se neprikladna.

Ministarstvo podseća na to da su za atmosferu u društvu podjednako zaslužni i odgovorni svi učesnici javnog života i da svi podjednako grade njegovu stabilnost kroz svoj rad i delovanje, dodaje se u saopštenju.

Check Also

U Leskovcu održan stručni panel “Tvoje zdravlje je tvoj štit”

U ponedeljak je u hotelu Leskovac održan panel „Tvoje zdravlje je tvoj štit“ sa ciljem …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *