hotel bell

Ministar Mali najavio dodatnu podršku firmama, kojima su prihodi pali za više 20%

Država je danas odlučila da produži postojeću garantnu šemu i produbi postojeću podršku najugroženijim preduzećima, kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora u Srbiji, najavio Ministar finansija Siniša Mali.

Radi se o dve izmene u odnosu na prethodni period: Prva se odnosi na maksimalne vrednosti kredita, koje banke mogu da plasiraju sa garancijom države, a one su povećane za 500 miliona evra, a druga se tiče perioda raspoloživosti ovih kredita, koji će privredi biti dostupni do 30.juna naredne godine.

Ministar Mali je naveo da su, prema poslednjoj evidenciji, banke do sada u sklopu postojeće garantne šeme odobrile oko 1,7 milijardi evra kredita, što je, naglašava, umnogome pomoglo privrednim subjektima da obezbede likvidnost, a nekima i da dalje investiraju.

On je demantovao tumačenja po kojima su novi, povoljni krediti namenjeni samo kompanijama iz ugroženih sektora. Proširenjem postojeće garantne šeme, ne menjaju se uslovi, tako da svi preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, koja ispune kriterijume, mogu da apliciraju za kredite.

-Paralelno sa ovom, uspostavljamo drugu garantnu šemu, namenjenu firmama iz ugroženih sektora, kao preduzećima iz ostalih sektora, koje su u 2020. godini ostvarila za 20% manje prihode. Maksimalna vrednost kredita pokrivenih drugom šemom je 500 miliona evra.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор