Home / DRUŠTVO / Milči Mančevskom nagrada “Živojin Žika Pavlović“ na jubilarnom LIFFE-u
hotel bell

Milči Mančevskom nagrada “Živojin Žika Pavlović“ na jubilarnom LIFFE-u

Prestižno priznanje će makedonskom reditelju, scenaristi i piscu, Milči Mančevskom, biti uručeno tokom jedne od večeri Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, koji se ove godine održava 15. put

Mančevski je jedan od najistaknutijih filmskih stvaralaca iz regiona, koji je ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu, čime je zaslužio nagradu “Živojin Žika Pavlović“.

– Nema malih i velikih kinematografija. Postoje mali i veliki filmovi, mali i veliki autori. Živojin Pavlović je jedan od najvećih i zato se puno radujem priznanju koje nosi njegovo ime, rekao je Mančevski.

Režirao je sedam igranih filmova, više od pedeset kratkih, kao i jednu epizodu svetski poznate serije Wire. Osvojio je više od 50 internacionalnih nagrada, među kojima i  Zlatnog lava za najbolji film na Festivalu u Veneciji, i bio nominovan za Oskara u kategoriji najbolji strani film. Njegov rad je uključen u nastavni program brojnih univerziteta u svetu.

Kada govorimo o delu i liku jednog od najpoznatijih makedonskih reditelja, izdvojićemo samo dve zanimljive činjenice: Njujork tajms je, film “Pre kiše“, za koji režiju potpisuje Milčo Mančevski, uvrstio u svoj vodič najboljih 1.000 ikada napravljenih filmova, a na listi 100 naj muzičkih spotova svih vremena magazina Rolling Stone, je i spot za pesmu Tennessee, poznatog benda Arrested Development, koji je, takođe, uradio Mančevski.

Među ranijim laureatima nagrade “Živojin Žika Pavlović“ su: Goran Marković, Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Goran Paskaljević.

Na festivalu se dodeljuju još i dva priznanja za režiju i dve glumačke nagrade. Tročlani žiri sačinjen je od dva eminenta reditelja iz regiona i jednog proslavljenog glumca, a umetnički direktor festivala je reditelj Darko Bajić.

Check Also

Ukusi juga Vlasotince – Ove godine preko 20 izlagača iz tri okruga predstavilo svoje proizvode

Festival hrane i pića “Ukusi juga” proteklog vikenda je održan po 4. put, u Spomen …

Оставите одговор