Početna / EKONOMIJA / MEMORANDUM GRADA I SKGO Manje takse za uredno skladištenje otpada

MEMORANDUM GRADA I SKGO Manje takse za uredno skladištenje otpada

U svečanoj sali grada Leskovca danas je potpisan ugovor izmeđju SKGO i grada Leskovca iz oblasti ekologije. Reč je o drugoj fazi projekta koji terba da omogući podršku lokalnim samoupravama kroz direktnu podršku unapređenja usluga za građane i privredu.

„Memorandum koji danas potpisujemo sa stalnom konferencijom gradova i opština omogućiće gradu podršku u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama na putui pridruživanja EU, unapređenje kvaliteta usluga,dijaloga zainteresovanih strana i efikasnosti lokalne administracije“. Cilj programa i saradnje je unapređenje kapaciteta Gradske administracije i javnih komunalnih preduzeća za pružanje usluga u oblasti zaštite životne sredine i biće usmeren ka izradi lokalnog plana za upravljanje otpadom.SKGO će gradu pomoći u sprovođenju ovog programa,pružanjem tehničke podrške u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou, angažovanjem programskog tima i spoljnih saradnika, dok će Leskovac formirati tim zadužen za saradnju sa SKGO i za sprovođenje aktivnosti koje su predviđene planom. Ovaj memorandum je značajan za naš grad jer Leskovac u velikoj meri vodi računa o životnoj sredini u saradnji sa Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Odeljenje komunalne policije, Preduzećem „Komunalac“ a uz podršku PWW očistili smo preko 300 divljih deponija što iznosi više od 3200 tona otpada.  SKGO i Leskovac, čiji smo članovi Predsedništva po treći put, imaju odličnu saradnju. To dokazuje sufinansiranjem plana detaljen regulacije za romsko naselje „Slavko Zlatanović“ kao i memorandum koji smo danas potpisali a koji će nam pomoći u očuvanju životne sredine“ rekao je gradonačelnik Cvetanović.

– Glavni cilj projekta je izrada plana upravljanja otpadom grada Leskovca.Pored uključivanja preduzeća,novina ovog projekta je uključivanje građana u njegovoj realizaciji koji mogu biti od velike pomoći, kazala je Jana Pavlović,predstavnica SKGO.

Tomas Nilund direktor generalne deponije u gradu Jelve u Švedskoj izrazio je zadovoljstvo povodom saradnje sa našim gradom.

„Izuzetno je zadovoljstvo sarađivati sa vama na zajedničkom projektu  koji će omogućiti  očuvanje životne sredine na lokalnom nivou. Naš tim u Srbiji radi od 2012.godine a ovde smo kao savetnici da svoja iskustva po pitanju upravljanja otpadom podelimo sa kolegama iz Srbije i pružimo tehničku podršku. Primer naše prakse je da građani imaju dvojaku mogućnost, da uredo skladište otpad i da samim tim plaćaju manji račun ili da se ne nemarno ponašaju prema svojoj okolini i za to plate kaznu 80 evra. Zato je jako bitno raditi na podizanju svesti kod ljudi o očuvanju životne sredine.“

Podrska koju ce SKGO pruzati gradu Leskovcu trajace 23 meseca tacnije do septembra 2020 godine.

Ina Dendić

Pogledaj takodje

SNAŽAN OTPOR LIDERU: Aleksinčani do bodova u Leskovcu u penal završnici

Lider na tabeli Druge lige Srbije uspeo je tek u penal završnici da stigne do …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *