Home / DRUŠTVO / MEĐUNARODNI DAN MIRA: Tri oslobođenja posle kojih je Grad Leskovac zabeležio veliki napredak
hotel bell

MEĐUNARODNI DAN MIRA: Tri oslobođenja posle kojih je Grad Leskovac zabeležio veliki napredak

Današnji dan 21. septembar poznat je kao Međunarodni dan mira. Mir i blagostanje se smatraju najuzvišenijom misijom svakog modernog društva.

U zavičajnoj istoriji Leskovca trajno će ostati upamćena tri oslobođenja posle kojih je grad zabeležio veliki napredak.

Viševekovna osmanska vladavina na ovim prostorima okončana je ulaskom ustaničkih trupa u grad 24. decembra 1877. godine. Put od Golgote do Vaskrsa srpskog naroda u Velikom ratu za stanovnike Leskovca završen je 7. oktobra 1918. godine oslobođenjem grada. Teške godine fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu okončane su 11. oktobra 1944. godine i ulaskom jedinica NOVJ u Leskovac.

Mnogo je spomenika podignuto u slavu mira, a jedan krasi naš grad već 94 godine.

U pitanju je Spomenik Palim za Otadžbinu, postavljen u centralnom parku Leskovca. Otkriven je 23. oktobra 1927. godine povodom proslave pedesetogodišnjice oslobođenja našeg grada od Osmanlija. Delo je vajara Dragomira Arambaševića, koji je na vrh betonske uzane piramide postavio bronzanog vojnika u punoj ratnoj opremi. Vojnik je rađen po ugledu na na vojnika Aleksandra Simonovića iz sela Svrača kod Prokuplja. Ovim spomenikom odata je pošta a posvećen je palim u ratovima 1912 – 1918. godine.

Na fotoografiji je predstavljena naslovna strana Leskovačkog glasnika, koja poziva građane Leskovca da prisustvuju proslavi oslobođenja Leskovca od Osmanlija.

Check Also

U Orašju položeni venci povodom 80. godišnjice streljanja meštana ovog sela

Delegacije OO SUBNOR-a, OO Rezervnih vojnih starešina i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.položili su vence …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *