Marko Stojanović u Sofiji otvorio Treću nacionalnu izložbu bugarskog stripa

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović otvorio je 4. jula u Sofiji otvori Treću nacionalnu izložbu Bugarskog stripa.

Najvažnija strip manifestacija u Bugarskoj jeste Nacionalna izložba Bugarskog stripa. Prva je održana 2013. godine, druga 2018. a ove godine je tek treći put da se održava. Izložba se odigrava u ogromnoj galeriji zgrade Udruženja likovnih stvaralaca Bugarske u ulici Šipka u najstrožem centru Sofije, a ove godine okupila je oko 70 autora koji se trenutno bave devetom umetnošću u Bugarskoj. Predavač u Leskovačkoj školi stripa “Nikola Mitrović Kokan” Marko Stojanović pozvan je da govori na otvaranju ove izložbe, čime je njemu, Leskovcu i Srbiji ukazana posebna počast, budući da je uz orgnizatore bio jedini stranac koji se prilikom otvaranja obratio okupljenim strip autorima i ljubteljima devete umetnosti u Bugarskoj. Organizatori, Sekcija za strip pri Udruženju likovnih stvaralaca Bugarske, podsetili su prilikom otvaranja na stripovsko pobratimljenje između Sofije i Leskovca 2014. godine, koje je kao posledicu imalo izradu bugarskog albuma “Vekovnika”, kao i izložbe “Vekovnika” u Sofiji i Slivenu.

Marko Stojanović je 2016. godine dobio nagradu “Aleksandar Denkov” za doprinos stripu u Bugarskoj. Nagrada se dodeljuje od 2013. godine, a on je do danas jedini njen dobitnik koji nije iz Bugarske.

Check Also

Conić: Nije istina da slike iz Kulturnog centra nestaju, ako neko ima drugačiju informaciju neka nam se obrati

Na današnjoj konferenciji za medije, Leskovački kulturni centar (LKC) oštro je demantovao informacije koje su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *