Home / KULTURA / Marko Stojanović u Sofiji otvorio Treću nacionalnu izložbu bugarskog stripa
hotel bell

Marko Stojanović u Sofiji otvorio Treću nacionalnu izložbu bugarskog stripa

Predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović otvorio je 4. jula u Sofiji otvori Treću nacionalnu izložbu Bugarskog stripa.

Najvažnija strip manifestacija u Bugarskoj jeste Nacionalna izložba Bugarskog stripa. Prva je održana 2013. godine, druga 2018. a ove godine je tek treći put da se održava. Izložba se odigrava u ogromnoj galeriji zgrade Udruženja likovnih stvaralaca Bugarske u ulici Šipka u najstrožem centru Sofije, a ove godine okupila je oko 70 autora koji se trenutno bave devetom umetnošću u Bugarskoj. Predavač u Leskovačkoj školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“ Marko Stojanović pozvan je da govori na otvaranju ove izložbe, čime je njemu, Leskovcu i Srbiji ukazana posebna počast, budući da je uz orgnizatore bio jedini stranac koji se prilikom otvaranja obratio okupljenim strip autorima i ljubteljima devete umetnosti u Bugarskoj. Organizatori, Sekcija za strip pri Udruženju likovnih stvaralaca Bugarske, podsetili su prilikom otvaranja na stripovsko pobratimljenje između Sofije i Leskovca 2014. godine, koje je kao posledicu imalo izradu bugarskog albuma „Vekovnika“, kao i izložbe „Vekovnika“ u Sofiji i Slivenu.

Marko Stojanović je 2016. godine dobio nagradu „Aleksandar Denkov“ za doprinos stripu u Bugarskoj. Nagrada se dodeljuje od 2013. godine, a on je do danas jedini njen dobitnik koji nije iz Bugarske.

Check Also

Prodat leskovački “Graditelj“ na današnjem javnom nadmetanju

Kako je za Dnevnik juga, u kratkoj izjavi, ne želeći da krši zakonsku proceduru, rekao …

Оставите одговор