Marko Stojanović nastavlja stazom velikih strip velikana

“Heavy Metal” važi za danas najpoznatiji svetski strip magazin koji izlazi iz štmpe.

Sa publikacijom se krenulo 1977. u Sjedinjenim Američkim Državama, u početku kao američko izdanje franucuskog časopisa “Metal Hurlant”. Međutim, dok je francusko izdanje koje ga je inspirisalo prestalo sa izlaženjem 1987. godine, “Heavy Metal” je opstao na tržištu i zacementirao svoju reputaciju vodećeg svetskog strip magazina donoseći radove velikana stripa i ilustracije sa svih meridijana kao što su Moebius, Enki Bilal, H.R. Giger, Ričard Korben, Milo Manara, Tanino Liberatore, Grant Morison, Berni Rajtson, Eduardo Rizo, Arči Gudvin, Esteban Maroto, Sajmon Bizli…

“Heavy Metal”, čiji noseći materijal od nastanka čine stripovi za zreliju publiku iz žanrova naučne fantastike, fantastike i horora, tokom izlaženja je od mesečnika prešao na rotaciju između dvomesečnog i kvartalnog objavljivanja, da bi za 301, broj koji izlazi septembra 2020. stigla udarna najava – časopis ponovo, prvi put posle 1986. godine, prelazi na mesečno izdavanje. To je vest koja je obradovala publiku širom sveta, mada su ljubitelji stripa u Srbiji imali i dodatnog razloga za zadovoljstvo.

Upravo je u 301. broju po prvi put u 21. veku na stranicama “Heavy Metala” objavljen strip srpskih autora! Radi se o stripu “The Ancient” scenariste Marka Stojanovića, crtača Milorada Vicanovića Maze i koloriste Aljoše Tomića.

Marko Stojanović tim povodom odgovara na pitanje o tome šta za njega predstavlja objavljivanju u ovom prestižnom strip magazinu:

“Desilo mi se nešto što nikada nisam ni sanjao da je moguće. Objaviti u “Heavy Metal-u”, časopisu o kojem si samo slušao, i to bajke, osamdesetih godina u SFRJ, to je za onog klinca koji je neprestano škrabao po sveskama ne nadajući se da će bilo kada bilo gde nešto profesionalno objaviti bilo nešto nezamislivo. Niko ne ulazi u bioskop po prvi put očekujući da će se jednog dana naći na velikom platnu s Robertom De Nirom ili Meril Strip u istoj sceni, pa se tako ni ja nisam usuđivao da sanjam da bi ikada mogao da objavljujem rame uz rame sa ljudima preko čijih sam stripova učio da čitam. Tako nešto jednostavno nema cenu. Iako je to više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo, postoji još jedan, koji ovog puta nije samo lični. Naime, dok je srpski strip na izuzetno dobrom glasu i imamo preko pedeset autora koji su uspeli da se u proteklih dvadesetak godina etabliraju u inostranstvu objavljujući za najveće francuske, italijanske i američke strip izdavače, paradoksalna je činjenica je tu našu strip koloniju “Heavy Metal” baš u vreme najvećeg inostranog buma sve te godine nekako uspevao da mimoiđe – bar do ovog trenutka. Zato mi je velika čast što nastavljam stazama domaćih velikana devete umetnosi kao što su Zoran Tucić, Rajko Milošević Gera, Bojan Kovačević,  Zoran Stefanović i Bojan Redžić čiji su radovi u prošlosti krasili strane “Heavy Metal-a” i posle dvodecenijske strip  pauze sa svojim kolegama Miloradom Vicanovićem Mazom i Aljošom Tomićem ponovo branim boje domaćeg stripa na stranicama “Heavy Metal-a”. Velika je čast, ali i odgovornost vratiti srpski strip u ovaj jedinstveni fokus globalne strip publike i pokazati čitavom svetu da na ovim prostorima nastaju dela i te kako vredna njegove pažnje – nadam se samo da ćemo pokazati da smo te odgovornosti bili dostojni te da se na naredni srpski strip neće čekati još dvadeset godina…”

“Heavy Metal-a” je, sem neospornog statusa u devetoj umetnosti, takođe bio inspiracija za dva istoimena dugometražna animirana filma od kojih je prvi izuzetno uticajno ostvarenje u žanru naučne fantastike.

Check Also

REPUBLIČKI TRANSFER: Iz budžeta Srbije uplaćeno 300 miliona iz prethodnih meseci, na računu gradskog budžeta 423 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović saopštio je danas na konferenciji za medije u Donjoj Jajini …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *